Blog

Barátságokat mérgez meg a politika?

A barátság egy szoros kötelék, amely számos okból kifolyólag elszakadhat. De hogy vajon a különböző politikai vélemények is közrejátszhatnak ebben, az egy másik kérdés. Az udvariasság is számos esetben mást jelenthet − írja Hugo Schwyzer blogger, a Pasadena City Egyetem…

baratsag.jpg

A barátság egy szoros kötelék, amely számos okból kifolyólag elszakadhat. De hogy vajon a különböző politikai vélemények is közrejátszhatnak ebben, az egy másik kérdés. Az udvariasság is számos esetben mást jelenthet − írja Hugo Schwyzer blogger, a Pasadena City Egyetem egykori tanára a Washington Postban.

A szerző a Washington Postban arról ír: Facebook-oldalán komoly vita alakult ki azt illetően, hogy a politika mennyire befolyásolhatja az emberi kapcsolatokat. Szerinte a válaszadók többsége szerint helyes, ha valaki eltérő politikai nézetei miatt megszakítja egykori barátjával a kapcsolatot.

Hugo Schwyzer egy személyes példán keresztül illusztrálja, hogy saját családi körben milyen szabályok mentén lehetett politikai diskurzust folytatni. Amennyiben tűrhetetlen stílussal fejezték ki véleményüket, a vita véget ért. „A családi egységnek mindig felül kell kerekednie a politikán” − mondja Hugo Schwyzer. A szerző nagyszülei mindig is más politikai párttal szimpatizáltak. Mégis azon az állásponton voltak, hogy soha semmilyen politikai nézeteltérés nem mérgezheti meg a kapcsolatot.

A szerző számára az udvariasság több jelentéssel bír. Egyfelől abból áll, hogy miként viselkedünk más politikai nézeteket valló embertársainkkal. Másfelől pedig azt is jelentheti, hogy miként vágjuk el a szálakat barátainkkal. Ismét egy személyes példán keresztül próbál a szerző erre rávilágítani. Egykori barátja és a szerző között egy fontos témával kapcsolatosan olyan nézeteltérés alakult ki, amely a barátság végéhez vezetett. Egy orvos haláláról volt szó, aki abortuszokat hajtott végre. Hugo Schwyzer blogjában méltatta az orvost és mártírhalálként aposztrofálta az esetét, amivel ismerőse nem tudott azonosulni. Nem tudta megérteni, hogy egy általa gyilkosnak vélt embert hogyan lehet méltatni. A kapcsolat megszakadt, egy idő után azonban újból szóba álltak.

Egyetértettek abban, hogy felnőtt emberek, akik erős értékekben hisznek, s éppen ezen értékek miatt lett a barátságuknak vége. Nem vitatták azt sem, hogy a szenvedélyes hit nem szabhat gátat az udvariasságnak és az empátiának. Viszont központi meggyőződésüket nem alacsonyíthatják le olyan szintre, hogy könnyedén feldobják a szeretetreméltóság érdekében.

Hugo Schwyzer végül elismeri: a rokonokkal való viszonyát semmilyen körülmények között nem tudják politikai nézeteltérések befolyásolni. Azért nem, mert túl sok forog kockán.

Török Patrik