Blog

Barbie: woke propaganda a mozikban?

2023. június 20-án Magyarországon is bemutatták Greta Gerwig Barbie-filmjét. Az alkotás hatalmas figyelmet kapott, az elmúlt évek egyik legnagyobb szabású marketing-kampánya előzte meg a premiert. Mi több, Barbie tiszteletére még a Google filmmel kapcsolatos találatai is rózsaszínre változtak. Már…

2023. június 20-án Magyarországon is bemutatták Greta Gerwig Barbie-filmjét. Az alkotás hatalmas figyelmet kapott, az elmúlt évek egyik legnagyobb szabású marketing-kampánya előzte meg a premiert. Mi több, Barbie tiszteletére még a Google filmmel kapcsolatos találatai is rózsaszínre változtak. Már csak az a kérdés, hogy megérte-e a soha nem látott felhajtás?

Óriási a kavarodás a napokban megjelent Barbie-film körül. Főképp konzervatív körökben váltott ki hatalmas felháborodást 2023 talán leginkább várt filmje. Greta Gerwig alkotása ugyanis sokak szerint nem más, csupán “férfigyűlölő, woke propaganda”. Éles kritikával illette a művet Elon Musk és Ted Cruz, texasi szenátor is.

Cruz egyebek mellett a filmben ügyesen elrejtett provokatív geopolitikai utalásokat bírálta, különös tekintettel az úgynevezett “nine-dash line” említésére.

A politikus ugyan bevallotta, hogy a filmet még nem látta, ám “provokatív kínai propagandának” tartja, hiszen az említett vonal hosszú idő óta okoz feszültséget Kína és Vietnám között.  Ennek oka, hogy Kína, bár soha nem konkretizálta a vonal jelentését, feltehetőleg területi követeléseit kívánja kifejezni. A területet, amelyen a vonal áthalad Kína sajátjának tekinti, amellyel azonban Vietnam a legkevésbé sem ért egyet. Az évtizedek óta tartó konfliktus a Barbie megjelenését követően újra kiújulni látszik, Vietnámban a mozikból is száműzték Greta Gerwig alkotását, mivel az említett térkép látható egy vágóképen. 

Számos más közéleti szereplő, politikai kommentátor, illetve médiaszemélyiség is kifejtette véleményét a filmmel kapcsolatban, rengeteg aggasztó részletről számolva be.

A producereim elrángattak, hogy lássam a Barbie-t, és ez volt az egyik leginkább woke film, amit valaha láttam.”

- osztotta meg követőivel benyomásait Ben Shapiro amerikai konzervatív kommentátor a Twitteren.

Shapiro saját műsorában szó szerint “leégette” Barbit, miközben részletes kritikát fogalmazott meg a filmmel szemben.

Szerinte főképp az a tény adhat okot aggodalomra, hogy a filmben a férfiak és nők közötti viszonyt rendkívül rossz színben tüntetik fel, ezzel is erősítve az eltúlzott feminista és woke narratívát, amely szerint

úgy teremthetünk egy boldog világot, ha a nők ignorálják a férfiakat és a férfiak ignorálják a nőket.”

Ugyanakkor többen állítják, hogy az új Barbie nem okozott különös meglepetést, nem is lehetett mást várni Gerwig filmjétől. Többen vélekedtek úgy, hogy a konzervatív közönség egyszerűen félreértette a film üzenetét, hiszen “ez csupán egy babákról szóló történet”, nem illene ennyire komolyan venni. A film valóban annyira extrém képet közvetít a férfiak és a nők közötti viszonyról, hogy az már-már szatirikusnak hat, ám korántsem biztos, hogy ilyen céllal készült, hiszen akkor a film előzetese és egyéb marketingje külön utalhatott volna erre, amire azonban nem volt példa. A film sokkal inkább kíván megfelelni jelenlegi trendeknek, manapság divatos kifejezésekkel, woke és feminista utalásokkal van tele.

Ennek ellenére az is igaz, hogy a jól ismert Barbie és férfi megfelelője, Ken soha nem feleltek meg egyfajta klasszikus női, illetve férfi szerepkörnek.

Az elmúlt hetekben megjelent élőszereplős filmet a Barbie feminista és férfigyűlölő mivolta miatt bírálták sokan, ám érdemes megjegyezni, hogy a szőke játékfigura alakjától ez a hozzáállás egyáltalán nem idegen. A játék 1959-es megjelenése óta több száz féle szerepbe bújt, űrhajóstól kezdve orvoson át egészen az államelnökig. A szőke baba megálmodója ezzel a stratégiával azt szerette volna a saját lányához hasonló fiataloknak megmutatni, hogy nőként is lehetséges bármilyen célt elérni. A híres Barbie animációs filmek főhőse szintén egy feminista értékeket közvetítő ikonná vált, kalandjai során mindig középpontba került, ahogy a karakter saját erejéből, Ken segítsége nélkül küzdötte le az előtte álló akadályokat. Mindezt figyelembe véve egyáltalán nem meglepő, hogy az élő szereplőkkel forgatott Barbie sem tér el ettől a narratívától.

Mindamellett, hogy a Barbie látszólag egy nemes cél érdekében kerülhetett megalkotásra, igencsak káros folyamatokat is elősegített az elmúlt évtizedekben.

Számos kutatás támasztotta alá például, hogy azok a fiatal lányok, akik Barbieval játszanak nagyobb eséllyel esnek testképzavar, anorexia vagy akár bulimia áldozatául, hiszen a babák egy hamis és valóságtól elrugaszkodott testképideált tárnak a fiatal lányok elé.

via Rehabs.com

Összességében kijelenthető, hogy a Barbie film nem hozott semmilyen új és forradalmi változást a klasszikus Barbie-image számára, Greta Gerwig csupán a mai korban divatos és sokat vitatott fogalmakkal és részletekkel bővítette ki a “független és erős nő” szerepében régóta megjelenő Barbie-t. Vannak, akik pozitív színben látják ezt a csupa rózsaszín és csupa csillogó világot, ám érdemes átgondolni, miképp hathat egy ilyen film, illetve Barbie egész világa gyermekeinkre, méginkább a fiatal lányok értékrendjére és a női létről kialakult véleményükre.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon