Blog

Bevándorlás-ellenes jelölt is vitázhat Kanadában

Bár egy hónappal később, de Maxime Bernier-t is meghívták a kanadai szövetségi választások előtt tartandó miniszterelnök-jelölti vitájára, írja a Global News.

maxime_bernier.jpg

Bár egy hónappal később, de Maxime Bernier-t is meghívták a kanadai szövetségi választások előtt tartandó miniszterelnök-jelölti vitájára, írja a Global News.

A kanadai polgárok október 21-én fognak az urnákhoz járulni, hogy új képviselőket és miniszterelnököt válasszanak. Hagyományosan, a kampányidőszak legfontosabb eseménye a miniszterelnök-jelöltek vitája, amelyet két nyelven, október 7-én angolul, illetve október 10-én franciául fognak megtartani és sugározni országszerte.

Az eseményt szervező független kormányzati bizottság, az LDC (Leaders’ Debate Comission) múlt hónapban öt jelöltet hívott meg a vitára, név szerint a jelenlegi miniszterelnököt, a liberális Justin Trudeau-t, a Konzervatív Párt vezetőjét, Andrew Scheer-t, az Új Demokrata Pártból Jagmeet Singh-et, a zöld Elizabeth May-t, ill. a Québeci Blokk jelöltjét, Yves-François Blanchet-t.

A napokban teljesen váratlan fordulatot vett a kampány, ugyanis egy hatodik jelöltet is meghívott a Bizottság, aki nem más, mint Kanadai Néppárt (PPC) elnöke, a jobb-oldali Maxime Bernier. A párt tavaly szeptemberben alakult, de máris komoly hírnévnek örvend hangzatos szlogenjei és populista retorikája miatt. A főáramú politikum viszont annál kevésbé kedveli Bernier-t, augusztus végén például összpárti felháborodással kellett szembenéznie a tömeges bevándorlást elítélő plakátkampánya miatt.

Ahhoz, hogy egy párt jelöltje bekerülhessen a vitába, a pártjának három feltétel közül kettőt kell teljesítenie. Az egyik feltétel az, hogy legyen legalább egy képviselője, akit a párt színeiben választottak meg. A második, hogy indítson képviselőjelölteket a 338 választókörzet legalább kilencven százalékában, a harmadik pedig, hogy legyen „valódi esélye”, hogy több, mint egy választókörzetben nyerjen.

Bár a Néppárt közel mindegyik választókerületben indított képviselő-jelöltet, ezzel eleget téve a második kritériumnak, az elsőnek viszont, ha akarta, sem tudott volna, mivel mindössze egy képviselője van Bernier személyében, aki 2006-ban még konzervatívként volt megválasztva. Így minden azon állt, hogy a Bizottság elegendőnek fogja-e találni a Néppárt esélyeit „több, mint egy” mandátum megszerzésére.

Sajtóközleményében David Johnston, az LDC főbiztosa úgy fogalmazott: „A legújabb információk alapján azon a véleményen vagyok, hogy a PPC jelentős számú párttagot gyűjtött össze, figyelemre méltó média- és politikai jelenlétet épített ki, és a legfrissebb felmérésre támaszkodva, méltányos esélye van arra, hogy több, mint egy körzetben sikeresen szerepeljen”.

Bernier nyilvánvaló hátránya ellenére biztosnak tűnik saját sikerében. Elmondása szerint a PPC az „észszerű populizmus” gondolatára épült, és minden más pártot képes lesz megelőzni. A kampányidőszak alatt a pártelnök nem csak a baloldali ellenfeleit illette heves kritikával, hanem volt kollégáit is a Konzervatív Pártban, akik szerinte túlságosan balra tolódtak.

„Amíg más pártok felmérésekre és fókusz-csoportokra támaszkodva döntik el, mi mellett is állnak, hogy minden különleges érdekcsoportnak a kedvébe járjanak, addig mi egyszerűen kiállunk az elveink mellett” – magyarázta Bernier a Global News-nak.

Október 21-én majd kiderül, hogy ez a „régi-új” hozzáállás képes-e eredményeket is felmutatni.

 

Szemlézte: Orbán Tamás