Blog

Biden 75 millióval dollárral támogatja a terroristákat szponzoráló Palesztin Hatóságot

Az Egyesült Államok elnöke gyakorlatilag elődjének, Donald Trumpnak összes intézkedését „helyreállítja”. Míg ugyanis Trump visszavonta a Palesztin Hatóságnak szánt juttatásokat - miután az minden hónapban terroristák családjait támogatja - addig Joe Biden 90 millió dolláros segélyt különített el a…

Az Egyesült Államok elnöke gyakorlatilag elődjének, Donald Trumpnak összes intézkedését „helyreállítja”. Míg ugyanis Trump visszavonta a Palesztin Hatóságnak szánt juttatásokat - miután az minden hónapban terroristák családjait támogatja - addig Joe Biden 90 millió dolláros segélyt különített el a Hatóság részére – számolt be róla a Jewish News Syndicate.

Biden láthatóan a korábbi demokrata elnök, Barack Obama Közel-Kelet politikáját folytatja a palesztinokat illetően. A Daily Wire beszámolója szerint a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki szokásosan kitért a kérdés elől mikor azt firtatták, hogy az új elnök miről egyeztet telefonon Obamával. A szóvivő csak annyit árult el, hogy az elnök rendszeresen beszél Obamával. 

Ezek után nem meglepő, hogy Biden Palesztin Hatósággal folytatott kapcsolata is erősen hasonlít az Obama által preferált támogatáshoz.

Jelentős probléma ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok támogatása nem a palesztin emberekhez jut el, hanem a terroristákat szponzoráló autoriter Palesztin Hatósághoz.

palesztinbiden.jpg

A Biden-adminisztráció korábban már bejelentette, hogy 15 millió dollárral támogatja a Palesztin Hatóságot a koronavírus helyzetére tekintettel, azonban a hetekben

további 75 millió dollár segélyt elkülönítenek a Hatóság számára a gazdaság megsegítése érdekében. Ráadásul erről a döntésről Biden csak egy nappal annak meghozatala után értesítette a Kongresszust.

Arról, hogy miképp fogja Izrael érdekeit is támogatni az új adminisztráció, egyelőre nem nyilatkoztak, azonban az elnök lépése bemutatja, hogy szakít elődje Izrael-központú politikájával és hogy kormány számára a Palesztin Hatóság segítése megelőzi Izrael támogatásának ügyét. Az Israel Hayom korábbi írásában beszámolt róla, hogy a Biden-kormány a kétállamú megoldást preferálja, és azt az álláspontot képviseli, hogy „ez az egyetlen módja Izraelnek, hogy egy demokratikus zsidó állam maradjon.” 

Még egy érdekes adalék. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok állítólag továbbra sem támogatja, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság olyan országok ellen is eljárást indíthasson, amelyek nem tagjai, Biden a hetekben feloldotta Trump korábbi, a testület ellen kivetett szankcióit. 

Szemlézte: Morvay Sáron