23/09/2021

Blog

Biden elnöksége megérkezett a valóságba

Csak most kezdődik el Joe Biden valódi elnöksége - írja a National Review szerzője.

Csak most kezdődik el Joe Biden valódi elnöksége - írja a National Review szerzője.

Rich Lowry ezt arra alapozza, hogy Bident valójában csak Donald Trumppal, a Trump-jelenséggel szemben választották elnökké. Most, hogy Trump tevékenysége és jelenléte kimerül harcias közlemények megfogalmazásában, immár a valósággal kell szembenéznie Bidenéknek is. Az elnököt nemrég még úgy ünnepelték a támogatói, mint aki az új Lyndon B. Johnson lesz - aki Kennedy meggyilkolása után óriási támogatottsággal vitt át alapvető társadalompolitikai reformokat az Egyesült Államokban.

De Bidenről mostanra kiderült: ő nem egy politikai univerzumot legyűrő kolosszus - csak egy bukdácsoló elnök, akinek még az is nehezére esik, hogy a saját pártján átvigye az akaratát a Kongresszusban.

Biden legjobb esélye az volt, hogy a járvány utáni gazdasági növekedést meg tudja lovagolni - de a munkaerőpiac még most is rosszul áll, és jön a vírus új hulláma.

Emellett Biden a szerző szerint meghozta első, történelmi léptékű döntését - és teljesen elszúrta azt. A szerző Afganisztánra utal: szerinte az, hogy Amerika a farkát behúzva menekül ki onnan, miközben az ellenség hatalomra kerül, nem lesz elfeledhető a jövőben.

Úgy tűnik, Bidennek nem sikerül fenntartani a látszatot, hogy ellenőrzése alatt tartja a helyzetet. Az események gyorsabban mozogtak nála. Nem voltak biztatóak a sajtótájékoztatói sem.

Biden a mostanra lecsökkent támogatottságával a szerző szerint nem tud szembenézni más strukturális problémákkal sem. Emellett viszont nem veszíthet el egyetlen támogatót sem a Szenátusban, és az Alsóházban, miközben mind a mérsékeltek, mind a radikálisok megtámadhatják nagyívű költekezési terveit.

Joe Biden a hősies tervek után mostanra megérkezett a valóságba - most kezdődhet a döcögős út a reális politikai célok felé.

Szemlézte: GR