Blog

Biden és Hszi Csin-ping kaliforniai találkozója – mentenék a menthetőt?

2023. november 15-én került sor a nemzetközi közösség  újabb jelentős eseményre: Joe Biden, amerikai elnök és Hszi Csin-ping, kínai elnök találkozójára. Az alkalom különlegességét nem csak a két ország közötti egyre feszültebb helyzet adja, hanem annak ténye is, hogy megbeszélésükre utoljára majdnem…

2023. november 15-én került sor a nemzetközi közösség  újabb jelentős eseményre: Joe Biden, amerikai elnök és Hszi Csin-ping, kínai elnök találkozójára. Az alkalom különlegességét nem csak a két ország közötti egyre feszültebb helyzet adja, hanem annak ténye is, hogy megbeszélésükre utoljára majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt, a G-20-csoport indonéziai  csúcstalálkozóján került sor.

A két elnök tárgyalására az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója biztosított lehetőséget, amelynek az Amerikai Egyesült Államok adott otthont San Franciscóban november 11-17. között. Az eseményről több hírportál is beszámolt X oldalán.

Előzetes információk alapján mind az amerikai, mind a kínai tanácsadók nyilatkozataiból kiderült, hogy a két vezető a lehető  legszéleskörűbbre tervezte a találkozót, így szót ejtettek a kapcsolatukat érintő legégetőbb kérdésekről. 

Vajon melyek ezek és sikerült-e megállapodni róluk?

A két ország között az elmúlt években napról napra nőtt a feszültség, a 2023 elejére kapcsolataik végérvényesen megromlani látszottak. Az, hogy a két vezető újra szóba állt egymással, hatalmas jelentőséggel bír.

1. Bilaterális kommunikáció

Kína meglátása szerint az Amerikai Egyesült Államok Tajvan csendes felfegyverzésébe kezdett, így amikor tavaly Nancy Pelosi, az akkori házelnök a szigetre látogatott, Kína megszakította a két ország hadserege közötti kommunikációt. A kapcsolatok tovább romlottak, miután az év elején egy feltételezett kínai kémlelő léggömb átrepült az Egyesült Államok kontinentális része felett, majd - habár az Atlanti-óceán felett lelőtték - nagy diplomáciai port kavart. Ezen események fényében egyértelmű volt, hogy Tajvan helyzete terítéken lesz. 

Hatalmas előrelépésnek számít, hogy a két vezető egyezségre jutott abban, hogy országaik között megnyitnak egy elnöki forródrótot, amelyen bármikor felhívhatják egymást annak érdekében, hogy a két hadsereg vezetői ismét kommunikálni kezdhessenek egymással. Egy feszült időszak után a katonai kommunikáció újraindulhat.

2. Tajvan kérdése

Tajvan kérdésében azonban nem jutottak dűlőre. Hszi felszólította amerikai kollégáját Tajvan felfegyverzésének leállítására, véleménye szerint Kína és a sziget újraegyesítése megállíthatatlan. Joe Biden a kérdésben teljesen ellentétes állásponton van, Tajvan szuverenitása mellett állt ki.

3. Fentanil export

A két fél megállapodott, hogy együttműködnek a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben és megegyeztek abban, hogy Hszi fellép a kínai vegyipari vállalatokkal szemben, hogy megfékezze az USA-ba irányuló illegális fentanil áradatot, amely hozzájárult a túladagolásos halálesetek számának növekedéséhez, mely az utóbbi években igencsak elharapózott az országban.

opiat.png

Forrás: Insight Crime

4. Klímaváltozás

A két ország, amely a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, megállapodott az éghajlatváltozás elleni további intézkedésekről, azonban nem vállalták a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetését. Ígéretet tettek, hogy együttműködnek a metánkibocsátás - egy különösen erős üvegházhatású gáz - lassítása érdekében, és támogatják a megújuló energia 2030-ig történő megháromszorozására irányuló globális erőfeszítéseket.

Az, hogy a világ két leghatalmasabb elnöke beszélget egymással, már önmagában is diplomáciai eredmény. 

Habár egyetlen szakértőnek sem voltak túl nagy elvárásai a két elnök találkozóját illetően, önmagában már az is sikernek tekinthető, hogy lehetőséget teremtettek a kapcsolatok közvetlen fenntartására. Biden így nyilatkozott X oldalán a találkozóról.

A találkozóval összefüggésben Biden nem hagyhatta figyelmen kívül a jövő évi amerikai választásokat, hiszen az, hogy Hszi Csin-pinggel viszonylag kellemes hangnemben sikerült tárgyalnia, jobb helyzetbe hozhatja őt kampánya során.

A két ország még mindig sok kérdésben távol áll egymástól, a kínai-amerikai kapcsolatok továbbra is komoly kihívásokkal néznek szembe. Habár még hosszú út áll előttük a kapcsolatok stabilizálásában és javításában, már önmagában az nagy előrelépést jelent, hogy felismerték: konfliktusuk hosszútávon destabilizálná a világot.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon