Blog

Biden külön megbízottat szándékozik kinevezni az új orosz-német gázvezeték elleni fellépésre

A Politico arról számolt be a közelmúltban, hogy Biden elnök régi bizalmasát, a független szakember hírében álló Amos Hochsteint tervezi kinevezni kormányzata energiaügyi különmegbízottjának.

A Politico arról számolt be a közelmúltban, hogy Biden elnök régi bizalmasát, a független szakember hírében álló Amos Hochsteint tervezi kinevezni kormányzata energiaügyi különmegbízottjának.

Az amerikai hírportál címadásában is arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelek szerint Hochstein elsődleges feladata a főként orosz-német együttműködésben létrejövő Északi Áramlat II elnevezésű földgázvezeték „megfúrása” lenne. Hochstein a cikk információi szerint egyébként még nem mondott igen a felkérésre. Egyébként korábban már betöltötte a neki szánt pozíciót, méghozzá a második Obana-kormány idején, amikor is Joe Biden, az akkori alelnök tanácsadója is volt, idézi fel a Politico.


Az amerikai kormányzat mindent megtesz azért, hogy megfojtsa az Északi Áramlat II-t, részletezi a Politico, ugyanis annak elkészülte komoly gazdasági és politikai előnyökkel járna Moszkva, jelenleg Washington egyik első számú ellenfele számára.

A különleges megbízotti pozíció létrehozásáért egyébként a texasi republikánus szenátor, Ted Cruz lobbizik a legerőteljesebben, írja a cikk, és hangsúlyozza, hogy az új gázvezeték elleni erőteljes fellépés kétpárti támogatást élvez az amerikai Kongresszusban.


Egyelőre úgy tűnik, mintha a Fehér Ház vonakodna nyílt konfrontációba bocsátkozni az Északi Áramlat miatt Németországgal, és bár az elmúlt hónapban az igazságügyi minisztérium bejelentett szankciókat a gázvezeték építésében résztvevő cégek ellen, azokat még nem léptették életbe. A Politico szerint olyan aggodalmak is vannak a különleges megbízotti pozícióval kapcsolatban, hogy az éppenséggel


kontraproduktív lenne, hiszen úgy is értelmezhető, mint egy jelzés, hogy az USA kormánya igazából hajlandó egyezkedni az ügyben.

Érdemes hozzátenni, hogy az USA a többi között Ukrajna miatt ellenzi annyira a gázvezetéket, hiszen amennyiben az megépül, az orosz gáz Ukrajna megkerülésével érkezhet majd Németországba és más EU-s tagállamokba. Maga Hoschstein is csak nemrégiben mondott le az ukrán gázvállalat, a Naftogaz felügyelőbizottsági tagságáról, idézi fel a lap.


Bár Németország, amely az új vezeték első számú haszonélvezője lenne, megpróbálja „megédesíteni” a keserű pirulát Washington számára, különböző kereskedelmi és befektetési ígéretekkel Ukrajnára vonatkozóan,


Washington valószínűleg sosem fogja lenyelni azt, mivel a vezeték gyakorlatilag „behozná” Oroszországot a NATO területére,

ami az amerikai kormányzat számára elfogadhatatlan. A demokrata párti képviselők mindenesetre nyomást gyakorolnak Bidenre, hogy mindenképpen lépjen fel a vezetékkel szemben, és szabjon gátat Oroszország „rosszindulatú befolyásának.”


A magyar olvasóknak fontos kiegészítés, hogy Amos Hochstein különlegesen jó kapcsolatot ápolt Szijjártó Péter külügyminiszterrel egy olyan időszakban, amikor a magyar-amerikai kapcsolatok egyébként meglehetősen rossz állapotban voltak. Hochstein volt az egyik fő szószólója az amerikai palagáznak, és szorgalmazta, hogy Magyarország amerikai LNG-t vegyen, valamint

nem csak kritizálta, hanem értette is a magyar energiafüggőség problémáját. 2017-ben Hochsteint a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki,

a kelet-közép-európai régió energiaellátás-biztonságának javítása terén, illetve a magyar-amerikai energiadiplomáciai kapcsolatok előmozdítása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként. Ha elfogadja a megbízást, és kinevezik, Amos Hochstein színre lépése tehát jó hír lehet Magyarország szempontjából.


Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia