Blog

Biden még kitart a szexuális zaklatással vádolt Cuomo mellett

Az elmúlt hetekben hat nő vádolta meg szexuális zaklatással Andrew Cuomo demokrata kormányzót. Az ügy nagy port kavart az Egyesült Államokban, a demokraták közül is többen követelik a 63 éves politikus lemondását.

Az elmúlt hetekben hat nő vádolta meg szexuális zaklatással Andrew Cuomo demokrata kormányzót. Az ügy nagy port kavart az Egyesült Államokban, a demokraták közül is többen követelik a 63 éves politikus lemondását.

Hat héttel ezelőtt kevesen gondolták volna, hogy a népszerű politikus, a média és Hollywood által is ünnepelt Andrew Cuomo, aki negyedik ciklusára és talán az elnöki pozícióra is aspirált, hirtelen impeachment eljárással fog szembenézni. A demokrata kormányzóval kapcsolatban az elmúlt napokban több botrány is napvilágot látott, a többi között, hogy visszatartotta az idősotthonok halálozási adatait New York államban, valamint szexuális zaklatással is megvádolták. Cuomo mindezek ellenére egyelőre nem szándékozik lemondani tisztségéről - írja a New York Post.

A kormányzó távozását sürgető felhívások azt követően sűrűsödtek, hogy az Albany Times Union nevű napilapban egy hatodik nő is zaklatással vádolta meg Cuomot.

A nő állítása szerint - aki korábban Cuomo munkatársa volt - a politikus „a blúza alá nyúlt és simogatni kezdte”, annak ellenére, hogy tiltakozott ez ellen. A zaklatási botrányokat egyébként már a rendőrség is vizsgálja.

Az elmúlt héten csaknem 60 New York-i törvényhozó szólította fel levélben Cuomót a lemondásra. „A kormányzó elvesztette a közvélemény és az állami törvényhozás bizalmát." – írták levelükben.

A harmadik ciklusát töltő politikus az ellene felhozott vádakra úgy reagált, hogy senkit nem érintett meg „illetlenül”, valamint bocsánatot kért azért, ha esetleg félreérthetően viselkedett. Cuomo elutasította az ellene felhozott vádakat, valamint „meggondolatlannak és veszélyesnek” nevezte, hogy több politikus is a lemondását szorgalmazza, még mielőtt a vizsgálatok lezárultak volna. A National Review arra hívja fel a figyelmet, hogy

Joe Biden elnök sem szólította fel lemondásra a New-York-i kormányzót, véleménye szerint ugyanis meg kell várni, az ügyben zajló nyomozások eredményét.

Az amerikai házelnök, Nancy Pelosi szintén elutasította a Cuomo menesztéséről felhívásokat, bár az ABC This Week című lapjának azt mondta, hogy az állításokat ki kell vizsgálni.

A New York-i államgyűlés elnöke, Carl Heastie, a múlt héten jelentette be, hogy a testület igazságügyi bizottsága felelősségre vonási eljárást indít a kormányzó magatartása miatt. Heastie közleményében azt írta:


Felhatalmazom a közgyűlés igazságügyi bizottságát, hogy indítson el egy felelősségre vonási eljárást Charles D. Lavine elnök vezetésével, amelynek során kivizsgálják a Cuomo kormányzó helytelen viselkedésével kapcsolatos állításokat.

Noha a legtöbb politikus már kihátrált Andrew Cuomo mögül és többen lemondásra szólították fel, a kormányzó továbbra is makacsul ragaszkodik az igazához és semmiképp nem kíván visszalépni pozíciójából. Amennyiben azonban nem szövetségi eljárás keretében zajlik az eljárás, hanem a New-York-i közgyűlés helyezi vád alá Cuomót, a tárgyalás lezárásáig felfüggesztenék hivatalából.

Szemlézte: Papp Lídia