Blog

BLA|arena – Az európai keresztény kultúra a progresszió gyűrűjében

Az elmúlt évtizedben az LMBTQ- és genderlobbi intenzitása egyre magasabb fokon ég a nyugat-európai társadalmak mindennapjaiban. A diszkrimináció és tolerancia narratívája üres frázisoknak tűnnek az egyre növekvő ideológiai nyomás árnyékában, amely leginkább a keresztény értékek ellen irányul. A…

Az elmúlt évtizedben az LMBTQ- és genderlobbi intenzitása egyre magasabb fokon ég a nyugat-európai társadalmak mindennapjaiban. A diszkrimináció és tolerancia narratívája üres frázisoknak tűnnek az egyre növekvő ideológiai nyomás árnyékában, amely leginkább a keresztény értékek ellen irányul. A Batthyány Lajos Alapítvány és a Védett Társadalom Alapítvány "Küzdelem a szabadságért – Keresztényként a progresszív ideológia árnyékában" címmel rendezett egész napos konferenciát a BLA|arena programsorozat keretében.

Az esemény fő vendége Andrea Williams jogász, négygyermekes családanya, vezető elemző, a keresztény szabadságjogok elkötelezett védelmezője volt. 30 éve aktív szereplője a brit közéletnek, így szemtanúja azoknak a jogi és társadalmi változásoknak, melyek néhány évtized alatt gyökeresen átformálták országát. Előadásában érzékletesen ecsetelte a folyamat lényeges jogi állomásait (melegházasság, azonos neműek örökbefogadása), a jelenlegi nyugati helyzetet. Megtudtuk,

hogyan jutott el Nagy-Britannia odáig, hogy manapság szülői jogokat kérdőjeleznek meg a genderideológia állításai miatt, és idős lelkipásztorokat rendőrök visznek el az utcáról igehirdetés közben.

Andrea Williams szerint az Egyesült Királyságban 1988 óta zajlik a progresszív ideológiai térfoglalás, amely a normalitás értékei ellen vívott háborút jelenti. Döbbenetes folyamatok erősödnek a szigetországban, ahol a „woke”-kultúra már behálózza az igazságszolgáltatást és az oktatást is. A bíróságon kell megvédeni azt, ha valaki a bibliai szavait tekinti zsinórmértéknek, és erről tanúbizonyságot is tesz a munkahelyén. Az LMBTQ-ideológia már része az alaptantervnek, amelyet nem tagadhat meg az iskola igazgatója, sem tanárai, tartva a jogi következményektől. A keresztény jogász arról is beszámolt, hogy azok a gyermekek, akik nem vesznek részt az LMBTQ-Pride felvonuláson, felfüggesztésre is számíthatnak.

bla_belso_1.jpg

Statisztikai adatokkal is alátámasztotta, hogy a társadalmat hogyan határozza meg a jelenleg uralkodó ideológiai irányvonal. Amelyhez hozzájárul az is, hogy a jogalkotás évről évre engedékenyebb az angolszász világban akár az abortusszal, akár a házassággal vagy a hagyományos családmodellel kapcsolatban. Az Egyesült Királyságban jelenleg a terhesség 24 hetéig legális az abortusz (2020-ban összesen 209 ezer terhességmegszakítást hajtottak végre). 1952-ben a lakosság körében 4,8% volt a házasságon kívül született gyermekek száma, ez ma 46%. 1967 óta nem tekintik bűncselekménynek a homoszexualitást, 2013-ban engedélyezték a melegházasságot. Ennek legalizálása után

fénysebességgel megjelent a transzgenderizmus, gyakorlatilag ma már férfiként is lehet gyermeket szülni. Andrea Williams bevallotta, nem számított rá, hogy idáig jut a megkezdett folyamat.

Az előadáson felszólalt egyik ügyfele, Bernard Randall anglikán lelkész, akit évek óta meghurcolnak hite és tanúságtétele miatt, ugyanis tiltakozni mert az LMBTQ érzékenyítés iskolai nyomulása ellen – emiatt kirúgták munkahelyéről, tovább nem szolgálhat lelkészként. Jelenleg is zajlik a bírósági eljárás, a Christian Concern védőszervezet mindenben segít neki. Andrea Williams felhívta a nézőközönség figyelmét arra, hogy a tervezett magyarországi gyermekvédelmi törvény optimizmusra ad okot, viszont nem csupán a politikára kell hagyatkoznunk, hogy szembe lehessen szállni a neomarxista ideológiával, hanem társadalmi aktivitásra, határozott állásfoglalásra van szükség.

Földi-Kovács Andrea újságíró, televíziós műsorvezető, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumi tagja örömét fejezte ki, hogy a világ számos pontjáról kap támogató üzeneteket Védett Társadalom Alapítvány, így tudja, hogy érdemes volt megalakulniuk. Arra mutatott rá, hogy

nem szabad eltérni a házasság, a család és a nemzet hármas egységétől.

Rávilágított, hogy nem szabad legyinteni a genderlobbi jelenlétére és arra, hogy az NGO-hálózatok felülreprezentáltak a nyilvánosságon belül. Éppen ezért szükséges ellenpontokat alakítani, és saját hálózatot felépíteni.

Mindez összecsengett Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetőjének gondolatával, aki az esemény bevezetőjében megfogalmazta, hogy a keresztény közösségeknek a jelenlegi körülmények között túl kell lépniük a felekezeti vitáikon, mivel most nem a széthúzásnak, hanem az egységnek van az ideje.

Írta: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!