Blog

BLA|globus – Kurdisztán egy békés és biztonságos Irakban érdekelt

A Batthyány Lajos Alapítvány, a Migrációkutató Intézet és a Danube Institute közös szervezésében zajlott le a BLA|globus biztonságpolitikai programsorozat első rendezvénye. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői iraki kurd vezérkari tábornokok voltak, akik az októberben tartott iraki választásokról, a…

A Batthyány Lajos Alapítvány, a Migrációkutató Intézet és a Danube Institute közös szervezésében zajlott le a BLA|globus biztonságpolitikai programsorozat első rendezvénye. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői iraki kurd vezérkari tábornokok voltak, akik az októberben tartott iraki választásokról, a térségben jelenleg zajló folyamatokról, valamint a Közel-Kelet jövőjéről értekeztek. A házigazda Prof. Dr. Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke, a Migrációkutató Intézet igazgatója volt.

A kurd vezérkari tábornokok úgy vélekedtek, hogy az októberi választás fontos volt abból a szempontból, hogy az újonnan megalakított kormány más politikát folytasson Kurdisztánnal kapcsolatban. A hivatalos eredmények után a vesztes Irán-barát síita pártok megkérdőjelezték a választás legitimitását, az eredmények érvénytelenítését követelték. Emiatt nagyobb tüntetések is szerveződtek, viszont a győztes párt – a Szadr Mozgalom – 73 képviselői helyet tudott megszerezni a 329 tagú parlamentben.

A többség megszerzéséhez a parlamentben 165 képviselő szükséges, és ehhez az iraki kurd kormányzópártokkal is egyezségre kell jutniuk egy esetleges koalíció esetén.

A koalíciós tárgyalások jelenleg is zajlanak: a kurd delegáció tagjai elmondták, hogy bizakodva várják a következő időszakot, konstruktívan szeretnének hozzájárulni a diskurzushoz. Kurdisztán abban érdekelt, hogy békés és biztonságos Irak épülhessen a jövőben. Elmondták, hogy a jelenleg együttműködésre készülő politikai erőket kiemelten foglalkoztatja, hogy ki lesz a miniszterelnök és az államfő személye. blaglobus_belso1.jpg

Megerősítették, hogy a kurd milíciáknak továbbra is az egyik legfőbb feladata, hogy védelmet nyújtsanak az Iszlám Állammal szemben, ezt az iraki központi kormányzat is megerősíti. Remélik, hogy az Egyesült Államok a jövőben is megfelelő stratégiai partnerként tud segítséget nyújtani a háborús helyzetben. A kurd katonai delegáció ismertette, egy hónappal ezelőtt sikeres tárgyalást folytattak az amerikai helyettes védelmi miniszterrel, és egyetértettek abban, hogy maradjanak a régióban a jövőben is. Szeretnék, ha a leendő iraki kormánykoalícióval is megfelelő diplomáciai kapcsolatot ápolna az Egyesült Államok.

A lengyel-fehérorosz határon kialakult válságról is kifejtették véleményüket. A vezérkar szerint a fehéroroszok gazdasági és politikai hasznot várnak. Több ezer bevándorlót irányítottak a lengyel határra, akik a Törökországból érkező repülőgépjáratokon valószínűsíthetően megvásárolt vízumért cserébe érkeztek.

A határon tartózkodó emberek – szerintük – elvesztették a hitüket a politikai rendszer működőképességében, mint ahogy ez korábban is megtörtént az iraki háborúk idején.

blaglobus_belso2.jpg

A kurd vezérkari tábornokok elmondták, iraki Kurdisztánt körbebástyázza számos olyan ország, amely agresszív propagandát folytat ellene. Példaként említették, hogy a környező arab országok azt sugallják, hogy baráti kapcsolatot ápolnak Izraellel, amely nem felel meg a valóságnak. A kurd vezetés törekszik az Izraellel való rendezett diplomáciai kapcsolatra, mivel a kurdoknak nem érdekük, hogy konfliktust provokáljanak egyetlen nemzettel sem, elfogadják más népek hagyományait és szokásait. A vezérkar reméli, hogy a jövőben képes lesz még inkább önálló állami entitássá és egységes nemzetté válni.

Írta: Tombor Levente