Blog

Bloomberg kettős mércéje

A Bloomberg-kampány nyíltan támadta Sanderst a kubai rezsimet védő kommentjei miatt, miközben Bloomberg maga sem nevezhető az autokratikus rendszerek elleni harc dicső képviselőjének – írja Daniel Larison az American Conservative cikkében.

bloomberg2.jpg

A Bloomberg-kampány nyíltan támadta Sanderst a kubai rezsimet védő kommentjei miatt, miközben Bloomberg maga sem nevezhető az autokratikus rendszerek elleni harc dicső képviselőjének – írja Daniel Larison az American Conservative cikkében.

A kampány twitter-oldalán hamis idézetekkel próbálják illusztrálni Sanders véleményét a világ diktátorairól, ezzel is támadva a vermonti elnökjelöltet. „Ki vagyok én, hogy Kim Dzsongunt kérdőre vonjam milliók éheztetéséért, amikor milyen vagány víziparkot nyitott meg. Tíz csúszda, lusta folyó és még egy hullám medence is van!”

Diktatórikus rezsimekkel való szimpatizálások kapcsán a Bloomberg-kampány jobban tenné, ha inkább nem nyilatkozna. Bloomberg tavaly Hszi Csin-ping elnökről jegyezte meg, hogy nem egy diktátor, előtte pedig Mohammed bin Szalmán szaúdi herceggel barátkozott, amikor a herceg Amerikába látogatott. Ennek fényében ezek a hamis twitter idézetek, amelyeket Sanders maga sohasem vallana, igen álszentnek tűnnek. Bloomberg saját háza táján, polgármesteri hivatala körül is merültek fel diktatórikus vádak. Az ember azt hinné, aki üvegházban lakik, kővel nem dobálózik.

Bloomberg Kína-politikáját Michael Dougherty kritizálta a múlt héten:

„Csakúgy, mint az NBA, Bloomberg is sokat kamatozik a kínai dollárból, ezért hajlandó hazudni a kínai rezsim valódi mivoltáról. Az amerikaiak nagy része tavaly ráébredt a kínai elnyomás természetére, és ma már Peking inkompetenciájától tart. Egyértelmű lesz számukra is, hogy Bloomberg nem való elnöknek.”  Emma Ashford pedig megjegyezte, hogy Bloomberg vaskezű politikája máris sokkal előzékenyebb, amikor olyan államokról van szó, ahol Bloomberg üzleti érdekei vannak előtérben.

Bloomberg egy autokrata szimpatizáns, aki annak érdekében, hogy magáról a figyelmet elterelje, félrevezető és abszurd támadásokat indított olyan elnökjelöltek ellen, akik külpolitikája megkérdőjelezhetetlenül a tekintélyelvűség és korrupció ellen foglal állást. Bloomberg azt hitte, hogy a Sanders-kampány gyengeségeit tárja fel támadásaival, miközben csak a saját hiányosságait emelte ki, és érveket adott arra, hogy miért ne legyen pont ő az elnök.

Szemlézte: Buzási Ramóna