Blog

Bonyolódik a katalán politikusok amnesztiája körüli vita

Az Európai Néppárt (EPP) egy korrupciós vádlottak felmentését meggátló javaslatot nyújtott be, melyet a Néppárt elnöke, Manfred Weber is aláírt – adta hírül a The European Conservative.

Az Európai Néppárt (EPP) egy korrupciós vádlottak felmentését meggátló javaslatot nyújtott be, melyet a Néppárt elnöke, Manfred Weber is aláírt – adta hírül a The European Conservative.


A javaslat egy, a Katargate néven elhíresült, Brüsszelt erősen megrázó korrupciós botrány megismétlődését hivatott meggátolni, valamint hangsúlyozza, hogy a tagállamok a megfelelő rendelkezések alkalmazása mellett megtiltanák az amnesztia lehetőségét azoknak, akik pénzmosást, illetve hasonló bűntetteket követtek el. Manfred Weber elnökön kívül Dolors Monsterrat, a Spanyol Néppárt szóvivője, Paulo Rangel, az EPP alelnöke, valamint Javier Zarzalejos és Nuno Melo EP-képviselők is aláírták a javaslatot.

Az EPP javaslata gyakorlatilag a Spanyolországban zajló folyamatokra is jelenthet direkt választ, hiszen a jelenleg ügyvezető miniszterelnökként funkcióban lévő Pedro Sánchez is hasonló dolgot latolgat https://danubeinstitute.hu/en/blog/a-kek-nyar-veget-ert-kudarcba-fulladt-a-spanyol-nepparti-politikus-beiktatasi-vitaja a lehetséges támogatók meggyőzése érdekében: hatalmon maradása érdekében pont egy korrupcióval vádolt politikust mentene fel.

Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy Spanyolországban a büntetés enyhítése nem precedens nélküli jelenség: idén például a Spanyol Szocialista Munkáspárt benyújtott egy, a büntető törvénykönyvet módosító, illetve a büntetések mértékét csökkentő javaslatot, hogy megszerezze a katalán Esquerra Republicana de Catalunya támogatását az általános állami költségvetés kapcsán.

A szóban forgó, spanyol belpolitikát igen megosztó politikus Carles Puigdemont (akiről már több ízben, itt és itt is  írtunk), aki a 2017-es, Katalónia függetlenségéről szóló referendum egyik kulcsfigurája volt. A népszavazás többi politikusával együtt őt is korrupcióval, valamint sikkasztással vádolták meg, akik közül egyébként többet is kihallgattak, később pedig börtönbüntetésre ítéltek. Puigdemont és egy másik politikus Brüsszelbe „menekültek” és az elmúlt hat évben ott is tartózkodtak.

Puigdemont sorsa azonban ismét terítéken van, lévén, hogy a katalán pártok – amelyek nagy eséllyel dönthetnek a következő miniszterelnök személyéről – első számú követelésükként az exképviselő amnesztiáját jelölték meg.

A kérés komoly nyomás alá helyezi Sánchezt, nem csupán az ezzel kapcsolatban megosztott szavazótábora miatt: Spanyolország jelenleg az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi ciklusát tölti, így a már európai szintre emelt ügy az Európai Bizottságot is kellemetlen helyzetbe hozza – ennek pedig Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa hangot is adott.

Reynders madridi látogatása során kijelentette, hogy az amnesztia kérdése elsősorban nemzeti kompetencia, melynek vannak bizonyos határai,

lévén, hogy a korrupció és a pénzmosás EU-s forrásokat is érint. Mindezekből kifolyólag az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a folyamatot, amennyiben egy lehetséges amnesztia-rendelet kidolgozásáig fajul a dolog.
Sáncheznak egyébként heteken belül döntenie kell Puigdemont sorsáról, hiszen a kérdést övező vita nagyban befolyásolja második ciklusának megkezdését: novemberi beiktatási vitája során döntő fontossággal bír, hogy kit sikerül maga mellé állítania lehetséges kormánya alakításánál. Ha nem tudja megalakítani a kabinetet, ismét választások elé néznek a spanyolok, ekkor pedig a Spanyol Néppárt egy új esélyt kaphat a kormányalakításra.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon