Blog

Brexit: Merkel az írekkel tárgyal

A német kancellár a több mint két éve tartó Brexit-procedúra során az eddigi legfontosabb beavatkozására készül – írja a National Post.

ir_hatar.jpg

A német kancellár a több mint két éve tartó Brexit-procedúra során az eddigi legfontosabb beavatkozására készül – írja a National Post.

Angela Merkel Leo Varadkar ír miniszterelnökkel fog tárgyalni Dublinban, a találkozó középpontjában az ír határ védelmének kérdése fog szerepelni. Miután a rendezetlen Brexit ismét egyre valószínűbbnek tűnik, ami akár már április 12-én bekövetkezhet, az Európai Unió a következmények kordában tartására törekszik.

Merkel közbelépése egy olyan időben jön, amikor az Egyesült Királyság-EU kapcsolatok történelmi mélypontot értek el, miután Theresa May brit miniszterelnök Brexit-alkuja újfent, harmadjára is el lett utasítva a brit parlamentben.Az EU-s vezetők már nem tudnak többet tenni, az április 10-ére előirányzott rendkívüli EU-s csúcsig adtak időt Londonnak valamilyen megoldás kidolgozására.

Mindeközben az ír határ problémája és az arra adott megoldás hiánya egyre sürgetőbbé válik. Az EU által javasolt ír „backstop”, amely bizonytalan ideig vámunióban tartaná a briteket, nem talált támogatásra a parlamentben, ezért valami új dologgal kell előállniuk.

Az írek viszont világosan kijelentették, hogy nem szeretnék a szigorú határellenőrzés újbóli visszaállítását sem. Írország mindeddig vonakodott állást foglalni arra az esetre, ha elbukna a Brexit-alku. Az EU valószínűleg kötelezni fogja Írországot, hogy ellenőrizze a határon átívelő áruforgalmat az országnak a vámunióban és az egységes piacon elfoglalt helye miatt, azonban jelenleg EU-s tisztviselők nagy erőkkel dolgoznak, hogy az ellenőrzésnek ne kelljen majd feltétlenül rögtön a fizikai határon megtörténnie.

Szemlézte: Balogh Zita