Blog

Brutális méretű hálózatot működtetnek a legnagyobb amerikai filantrópok a Szilícium-völgyből

A baloldali multimilliárdos megadonorok adományaik révén felfegyverzik azon alapítványokat, amelyek képesek megváltoztatni az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának összetételét, befolyással tudnak lenni a választások végeredményeire és az Amerikai Egyesült Államokat a feje tetejére tudják…

A baloldali multimilliárdos megadonorok adományaik révén felfegyverzik azon alapítványokat, amelyek képesek megváltoztatni az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának összetételét, befolyással tudnak lenni a választások végeredményeire és az Amerikai Egyesült Államokat a feje tetejére tudják állítani - olvashatjuk Hayden Ludwig kutató figyelemfelkeltő sorait az American Conservative oldalán.

Amikor felteszik a kérdést, hogy milyen liberális adományozókat ismerünk, először talán mindenkinek Soros György és a Ford Alapítvány jutna eszébe – kezdi eszmefuttatását a szerző. Azonban számos olyan megadonor létezik, akikről mi, nem filantrópok nem is hallhatunk. Pedig milliárd dolláros adományaik hatását érezhetjük a radikális klímapolitika mögött, az abortuszpártiak óriási hangjában, és akár a Kongresszus újraszervezésében is. Az egyik legnagyobb alapítvány a Szilícium-völgyhöz kötődik.

A Szilícium-völgyi Közösségi Alapítvány (Silicon Valley Community Foundation, SVCF), finanszírozói nem mások, mint a nagy tech cégek alapítói, azaz Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, a WhatsApp társalapítója, Brian Acton, a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey, a Starbucks korábbi vezérigazgatója, Howard Schultz, valamint a Netflix társalapítója, Reed Hastings.

Segítségükkel vált az SVCF az egyik legnagyobb tőkével rendelkező amerikai alapítvánnyá. 2018-ban még a Ford Alapítványt is túlszárnyalta a 13,5 milliárdos tőkéjével. Ahogyan a nevük is mutatja, a közösségi alapítványok eltérnek a magánalapítványoktól, szóval az SVCF különbözik például a Fordtól, vagy Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. Jogilag nonprofitnak számítanak, akárcsak a templomok vagy a helyi jótékonysági szervezetek, és a bevételük csakis jótékonysági, adomány-kezelő szervezeteken (donor-advised funds, DAFs) keresztül érkezhet, amelyek a nonprofit szervezeteknek szánt adományok begyűjtését és szétosztását vállalták magukra. A beérkezett adományok pedig egy ideig gyűlnek az adott alapban, mielőtt meg kellene nevezniük, hogy kinek ajánlják fel.

A teljes kép megismerése érdekében fontos tudni, hogy ezen alapítványok kötelesek a kapott támogatást filantróp célokba fektetni, így az SVCF sem tesz másként, és a költségvetése nagy részét a helyi egyetemek és művészek finanszírozására fordítja. Azonban a tetemes összegű alapból mindig jut más célokra is:

2019-ben 1,4 milliárd dollárt - 2011 óta összesen közel 8,9 milliárd dollárt - juttattak el olyan keményvonalas aktivista csoportoknak, amelyek céljukként nem mást tűztek ki, mint hogy Amerikát teljes mértékben baloldalivá változtassák.

A szerző szerint összességében elmondható, hogy az SVCF a professzionális baloldal egyik alappillére, annak ellenére, hogy korábbi vezérigazgatójuknak, Emmett Carsonnak le kellett mondania 2018 közepén szexuális és érzelmi bántalmazási vádak miatt - bár ez nem meglepő a liberális körökben – teszi hozzá Hayden Ludwig.

Annak érdekében, hogy tudomást szerezzünk, valóban mivel foglalkozik ez az alapítvány, az író bemutatja, hogy milyen számlákra érkeznek a támogatások. 3,6 milliárd dollárnyi adományt kapott a Voter Participation Center (VPC), azon nonprofit szervezetek egyike, amelyek a 2020-as amerikai elnökválasztáson előre kitöltött, hamisan címzett szavazólapokkal operáltak. A VPC-t, és "kistestvérét", a Center for Voter Information-t (CVI) Page Gardner vezeti, aki többek között a demokrata Bill Clinton elnök kampányában is segédkezett.

Gardner nem csupán óriási összegeket mozgatott, hanem kihasználta az IRS (Internal Revenue Service) szabályait is, amelyek lehetővé tették az adómentes nonprofit szervezetek számára, hogy a szavazókat nyilvántartásba vegyék.

Emellett azt is elérte, hogy több mint 580 000 dollárt költhessenek a Demokrata Párt közvetlen támogatására 2020-ban. A VPC-ről a Time magazin oldalán is olvashattuk a hírhedt cikket: „A színfalak mögötti kampány titkos története, amely megmentette a 2020-as választásokat”. A cikk egyébként a magyar médiában is nagy visszhangot váltott ki.

politics-5296468_1920.jpg

A Demokrata Párt nagy hangsúlyt fektet a kisebbségi szavazók voksainak elnyerésére is. Ebben segítséget nyújtanak a különböző kisebbségi képviseletek, amelyeket a Voter Registration Project-en (VRP) keresztül érnek el. Az SVCF így további 2,5 millió dollárt adományozott 2019-ben a VRP-nek, amely számos kisebbségi érdekeket képviselő szervezet között osztotta el ezt a pénzt.

Ezen felül 3 millió dollárnyi adomány érkezett a Texas Organizing Project számlájára, amely tömörülés a kisebbségi és az alacsony jövedelmű lakosok segítségével szeretné elérni, hogy Texas újra demokrata állammá váljon. A 2020-as választásokon például több mint 300 000 szavazatot ígértek Joe Biden-nek. A Texas Organizing Project kapcsolatban áll a marxisták által vezetett Black Lives Matter mozgalommal is, így 2020 júliusában Susan Sandler liberális megadonor 200 millió dolláros adományából jutott olyan baloldali kampányra is a csatatér államokban, amelyek a "faji igazságosságot" tűzték zászlajukra.

Az SVCF 2019-ben további egymillió dollárt adományozott a National Redistricting Foundation-nek (NRF), ami az Obama-párti Eric Holder volt főügyész elnökletével működő National Democratic Redistricting Committee nonprofit leányvállalata.

Holder bizottságának célja a választási körzetek térképének újrafestése annak érdekében, hogy előnyhöz jussanak a Demokraták.

A kutató szerint Holder képmutató keresztes hadjárata a republikánus „gerrymandering” ellen (tisztességtelen választási térképek rajzolása) nem más, mint a „tisztességnek” álcázott partizán hatalom-megragadás. Nem csoda, hogy nonprofit hálózatát nagymértékben finanszírozza Soros György. Szerencsére azonban hálózata többnyire nem teljesítette célkitűzéseit 2020-ban.

Az SVCF ugyancsak kulcsfontosságú adományozója a Tides Foundation-nek (7,5 millió dollárt adtak 2019-ben) és a Tides Center-nek (6,9 millió dollár), amely olyan szervezetek hatalmas hálózatának két tagja, melyek arra specializálódtak, hogy a nagy vagyonú adományozóktól eljuttatják a pénzt különböző baloldali csoportoknak, valamint új aktivista szervezetek létrehozását finanszírozzák.

Számos más politikai támogatásra szánt összeget találhatunk az SVCF 2019-es kimutatásai között: Clinton Foundation (1,1 millió dollár), Barack Obama Foundation (5,3 millió dollár), a gyűlöletet támogató Southern Poverty Law Center (1,3 millió dollár), a társadalmi "igazságszolgáltatással" foglalkozó Social Forward Justice csoport (2 millió dollár), a Van Jones vezette Color of Change Education Fund (2,3 millió dollár), a környezetvédő Food & Water Watch (6,2 millió dollár), a tömeges migrációval foglalkozó Vera Institute of Justice (2,7 millió dollár), a Human Rights Watch (2,7 millió dollár), és az ACLU Foundation (4,3 millió dollár).

Ne feledjük, az eddig felsorolt, hét számjegyű támogatásokat egyetlen év leforgása alatt, egyetlen szervezet juttatta el a kedvezményezett NGO-knak.

A baloldalnak emellett több tucat megafinanszírozója is akad, akik több száz aktivista csoportot éltetnek. Vajon ugyanilyen támogatókat tudhat maga mögött a jobboldal is? A cikk írója szerint határozottan nem. Így elengedhetetlen, hogy a konzervatívok és a mérsékeltek - igazából bárki, aki nem marxista - tisztában legyenek azzal, hogy mivel állnak szemben.

Túl kevesen veszik észre, hogy az Egyesült Államokban a baloldali szakemberek csoportja a legjobban finanszírozott és a legjobban koordinált politikai gépezet a világon, köszönhetően a nagylelkű amerikai nonprofit szektornak. Gondoljunk bele, a Facebook alapítójának, Mark Zuckerbergnek és egy adómentes nonprofit szervezetnek - a Center for Technology and Civic Life-nak - több mint ezer helyi választási irodája volt a 2020-as választásokon, nem kis befolyásolási potenciállal. Egy milliárdos tulajdonképpen privatizált egy választást 350 millió dollárral. Feltehetjük a kérdést, mekkora kontrollt gyakorolhatunk a majdnem korlátlan vagyonnal rendelkező alapítványok (lásd SVCF) felett akár a jövőbeli választások során?

Szemlézte: Spiesz Bianka