Blog

CatalanGate, avagy mi húzódik a spanyol megfigyelési botrány mögött?

Nemrégiben igen komoly botrány pattant ki Spanyolországban. A katalán régió jelenlegi elnöke és pártjai egy kanadai kutatóközpontra hivatkozva ugyanis azt állítják, hogy a központi madridi kormány több tucat katalán és baszk politikust és közszereplőt figyelt meg az izraeli Pegasus programmal. Az…

Nemrégiben igen komoly botrány pattant ki Spanyolországban. A katalán régió jelenlegi elnöke és pártjai egy kanadai kutatóközpontra hivatkozva ugyanis azt állítják, hogy a központi madridi kormány több tucat katalán és baszk politikust és közszereplőt figyelt meg az izraeli Pegasus programmal. Az esettel Cristina Gallardo foglalkozik a Politico európai kiadásának a hasábjain.

A The Citizen Lab nevű kutatóintézet szerint 65 katalán és baszk származású személyt figyelhettek meg a program segítségével. Köztük van Pere Aragonés katalóniai tartományi elnök, Oriol Junqueras az ERC nevű katalán függetlenségi párt vezetője, valamint a Belgiumba menekült volt tartományi elnök, Carles Puigdemont is.

Aragonés szerint egyértelműen a madridi központi kormányzat áll a megfigyelések és lehallgatások mögött, s azonnali magyarázatot követel Pedro Sánchez szocialista miniszterelnöktől.

A katalán vezetés közben igyekszik megszerezni az EU támogatását is, mondván a lehallgatásokkal több uniós szabályt és törvényt is megszegtek a spanyol hatóságok. Az ügy miatt a katalán fél „minimálisra csökkenti” a kormánnyal való kommunikációt, de a tartomány helyzetét és politikai álláspontját tisztázni kívánó kerekasztal tárgyalásokról nem vonulnak ki, hiába gyakorolnak rájuk nyomást a radikálisabb szeparatista pártok.

A központi kormányzat tagadja, hogy a CNI-nak (Centro Nacional de Inteligencia - Nemzeti Hírszerző Központ) bármi köze lenne az esethez, de azt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy megvásárolta-e a szóban forgó szoftvert.

Egy baloldali spanyol lapnak megszólaló forrás szerint azonban a spanyol kormány 6 millió euróért vette meg korábban a Pegasus-t. A cikk megjelenése után a belügyminisztérium elismerte, hogy tárgyaltak az izraeli féllel, de közlésük szerint végül elálltak az üzlettől.

A CatalanGate nevű botrány azonban több mint egy „egyszerű” lehallgatási eset. Az érintett katalán és baszk pártok ugyanis a jelenleg kisebbségben kormányzó szocialista-szélsőbaloldali kormány legszorosabb szövetségesei voltak eddig a spanyol alsóházban.

A jelenlegi kormánynak ugyanis szinte mindegyik kisebb baloldali, szeparatista frakcióra szüksége van, hogy elfogadtassa a törvényeit. Épp emiatt lehet komoly csapás a madridi vezetés számára, ha eddigi szövetségesei ellenállnak jövőbeli törekvéseinek.

Az eset megoldása érdekében az alsóház szocialista elnöke összehívta a Hivatali és Államtitkokkal foglalkozó Bizottságot. Ennek papíron félévente kellene üléseznie, ehhez azonban a parlamenti szavazatok 3/5-e kellene, ezt pedig a jobboldali ellenzék sorra meghiúsítja. A szocialisták most úgy próbálják „megnyugtatni” partnereiket, hogy mind a katalán, mind a baszk pártokat (köztük az ETA nevű terrorcsoport utódját a Bildu-t is) meg akarják hívni a fentebbi bizottságba.

A jobboldal (PP és a Vox) természetesen elutasít mindennemű koordinációt a spanyol állam egységét megkérdőjelező pártokkal, így ezúttal is azt tervezi, hogy nem szavazza meg a bizottság összehívását.

A szocialisták azonban úgy tűnik, hogy készülnek erre: a szocialista házelnök ugyanis egy új javaslatot nyújtott be, amely lecsökkentené a bizottság összehívásához szükséges szavazatokat az abszolút többségre. Ezzel meg tudnák kerülni a jobboldali pártok vétóját.

Az ügy érdekes pikantériája azonban az, hogy egyes spanyol oknyomozó újságírók szerint a catalangate.cat nevű domian nevet már hónapokkal ezelőtt regisztrálta egy katalán függetlenségpárti és aktivista civil szervezethez kötődő portál. Továbbá az is gyanús, hogy a kanadai kutatóközpont és a tanulmány egyik írója pont egy szintén függetlenségpárti katalán személy valamint, hogy a tanulmányban a nem függetlenségpárti megfigyelt személyekről sehol nincs szó. Épp emiatt sokan azt gondolják, hogy a katalán szeparatisták saját maguk robbantották ki a botrányt, hogy ebből politikai tőkét kovácsoljanak Madriddal szemben.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon