Blog

Chicago polgármestere kizárta a fehér riportereket egy sajtóeseményről

Lori Lightfoot arra panaszkodott, hogy a jelentős fekete közösségnek otthont adó városban aránytalanul kevés a színesbőrű sajtómunkás, ebből kiindulva pedig beiktatásának második évfordulóján szükségesnek érezte a bőrszín szerinti szelekciót. 

Lori Lightfoot arra panaszkodott, hogy a jelentős fekete közösségnek otthont adó városban aránytalanul kevés a színesbőrű sajtómunkás, ebből kiindulva pedig beiktatásának második évfordulóján szükségesnek érezte a bőrszín szerinti szelekciót.

 chicago_nyito.jpg

Nagy port kavart a tengerentúlon Lori Lightfoot chicagói polgármester azon elhatározása, amelynek értelmében beiktatásának kétéves évfordulóján kizárólag színesbőrű újságíróknak hajlandó négyszemközti interjút adni. A metropolisz első fekete és nyíltan meleg vezetője döntését azzal indokolta, hogy

a városháza sajtótestületének etnikai összetétele nem tükrözi hűen a város sokszínűségét

– tudható meg a közösségi médiában közzétett bejegyzés sorozatából. 

 

Chicago demográfiai mutatói valóban messze eltérnek az országos átlagtól, hiszen míg az Egyesült Államokban a fehérek a népesség csaknem kétharmadát teszik ki, addig a Michigan-tó partján fekvő településen arányuk az egyharmadot is alig súrolja. Ennek ellenére sokan felháborodtak a demokrata politikus rendkívüli döntésén, az eredeti poszt alatti kommentszekciót egyértelműen a kritikus hangok dominálják.

Lightfootot többen rasszistának nevezték, lemondásra buzdították, vagy éppen szemrehányást tettek neki a szerintük több figyelmet érdemlő, kézzel fogható problémák, például a közbiztonság rémes helyzete miatt.

Tavaly óta ugyanis a mértéktelen bűnözéssel eleve régóta küzdő Chicagóban rohamosan nő az emberölések száma, amelyben épp a kisebbségek a legérintettebbek, hiszen az áldozatok körülbelül háromnegyede fekete.

Mindezen kívül egyes demokraták és színesbőrűek is ellenezték a polgármester hozzáállását. A Chicago Tribune újságírójaként a városháza körüli események közvetítésével megbízott, spanyolajkú Gregory Pratt például kijelentette, hogy csak akkor hajlandó meginterjúvolni Lightfootot, ha nem tesznek semmilyen különbséget bőrszín alapján. A polgármester és stábja ugyanakkor hajthatatlannak bizonyult, a riport pedig így el is maradt.

A politikusok nem válogathatják meg, hogy ki tudósít róluk” – fejtette ki véleményét Pratt a Twitteren.

chicagotweet2.jpg

A korábbi demokrata képviselő, Tulsi Gabbard szintén a népszerű közösségi platformon fejezte ki nemtetszését. Bejegyzésében Joe Biden és Kamala Harris szerepét is megemlíti, szerinte ugyanis

a rasszizmussal szemben a legfelsőbb szinten akkor is ugyanolyan elánnal kell kiállni, amikor az fehérek ellen irányul.

chicagotweet3.png

Emellett másokhoz hasonlóan ő is Lightfoot lemondását követelte.

Szemlézte: Irlanda Balázs