Blog

Csendes-óceáni sakkjátszma: az Egyesült Államok megállapodásokat köt Pápua Új-Guineával

A napokban Pápua Új-Guineába látogatott volna Joe Biden amerikai elnök. Az elvárások nagyok voltak: a Fehér Ház „történelmi jelentőségűnek” nevezte a vizitet - ez lett volna az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök egy csendes-óceáni szigetországba látogat – és azt állította, hogy ez…

A napokban Pápua Új-Guineába látogatott volna Joe Biden amerikai elnök. Az elvárások nagyok voltak: a Fehér Ház „történelmi jelentőségűnek” nevezte a vizitet - ez lett volna az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök egy csendes-óceáni szigetországba látogat – és azt állította, hogy ez tovább erősíti az Egyesült Államok és a csendes-óceáni szigetek közötti „kritikus jelentőségű partnerséget”.

Ennek fényében Joe Biden amerikai elnök Pápua új-guineai látogatásának váratlan lemondását csalódottság fogadta, hiszen így a Csendes-óceáni Szigetek Fórumának vezetőivel előkészített találkozására sem került sor.

A találkozó a tavaly szeptemberben Washingtonban megrendezett első amerikai - csendes-óceáni szigetországok csúcstalálkozójának folytatása volt, ezúttal Port Moresby-ben, Pápua Új-Guinea fővárosában.

Biden a tervezettek szerint hétfőn látogatott volna Port Moresby-be, miután részt vett a G7 csúcstalálkozón Japánban, de végül egyből Washingtonba tért vissza, hogy kongresszusi vezetőkkel tárgyaljon a demokratáknak jelenleg nagy fejtörést okozó államadósság-platform megemelésével kapcsolatos viták miatt.

Port Moresby után Biden közvetlenül Sydneybe tervezett látogatást tenni, hogy részt vegyen az ausztrál, japán és indiai vezetői találkozón. Ahogy azt Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök is megerősítette, a Quad találkozó semmiképpen nem marad el, viszont Biden elnök sürgős hazatérése okán elhalasztják.

James Marape, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke, nagy reményeket fűzött az elnök látogatásához és arról számolt be, hogy két biztonsági bilaterális megállapodást készültek aláírni az Egyesült Államok elnökével a védelmi együttműködés erősítéséről és tengeri felügyelettel kapcsolatos ügyekről.

A szerződések a katonai infrastruktúra fejlesztésére, a pápua-új-guineai védelmi erők támogatásának fokozására és a tiltott nemzetközi tengeri tevékenységek elleni küzdelemre vonatkoznak legfőképpen.

Az Egyesült Államok számára is kulcsfontoságú megállapodásokról van szó, így Antony Blinken amerikai külügyminiszter utazott Port Moresby-be Biden helyett, hogy aláírja azokat és találkozzon a térség vezetőivel.

A kínai befolyás folyamatos növekedése a régióban nagy nyomás alatt tartja Amerikát és sürgette a washingtoni vezetést az megállapodások ügyében.

Egy ellenzéki vezető, Joseph Lelang ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, arra hivatkozva, hogy ilyen megállapodások az egyre ellenségesebb Amerika és Kína közé szoríthatják Pápua Új-Guineát és egyáltalán nem biztos abban, hogy ez a helyes út.

A mi külpolitikánk a ’mindenki a barátunk és senki sem az ellenségünk’ alapelvre épül és nem szabad, hogy megvakítson a dollárjel és olyan megállapodások aláírására kényszerítsen, amelyek hosszú távon meghatároznak és két fal közé szorítanak minket.”

Az Amerikai Egyesült Államok érdekeltsége a csendes-óceáni szigetországban 2018 óta folyamatosan nő, mióta kínai tisztviselők rendszeresen látogatják a régiót és 2022-ben biztonsági megállapodást írtak alá a Salamon-szigetekkel, amely Nyugat-Új-Guinea függetlenségének elkötelezett támogatója, Pápua Új-Guineával ellentétben.

Visszatérve az USA és a szigetek közötti megbeszélésre. A csúcson napirenden volt a többi között az óceániai szigetek energiaellátása, az éghajlatváltozás kihívásai és a regionális biztonsági kérdések.

A találkozó egyértelműen arra utaló jel, hogy a térségben zajló stratégiai verseny nem csak Kínáról és az Egyesült Államokról szól és Óceánia szeretné kezében tartani az irányítást, keresi az alternatívákat. Ennek a legjobb példája az indiai külpolitikában különös hangsúllyal bíró csendes-óceáni szigetországokkal ápolt gazdasági és politikai kapcsolatok megerősítése. India potenciális alternatívaként léphet fel a szigetországok vezetői előtt a pekingi és washingtoni nagyhatalmakkal szemben.

Port Moresby indiai együttműködésben való érdekeltségét igazolja, hogy James Marape elnök az ősi indiai hagyományoknak megfelelően, megérintette Narendra Modi térdét, hogy tiszteletét adja India miniszterelnökének.

Szemlézte: Vámos Málna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon