Blog

Csökken az erőszakos bűncselekmények száma az USA-ban. Mi történt?

A nyugati országok között egyedülálló mértékben esett vissza az erőszakos bűncselekmények száma az Amerikai Egyesült Államokban az utóbbi két évtizedben, írja Heather Mac Donald a The Daily Signal oldalán megjelent cikkében. Szerinte több tényező is szerepet játszhat a…

borton.jpg

A nyugati országok között egyedülálló mértékben esett vissza az erőszakos bűncselekmények száma az Amerikai Egyesült Államokban az utóbbi két évtizedben, írja Heather Mac Donald a The Daily Signal oldalán megjelent cikkében. Szerinte több tényező is szerepet játszhat a folyamatban.

Az Egyesült Államokban a '90-es évek óta erőteljesen csökkent az erőszakos bűncselekmények száma – olvasható Heather Mac Donald cikkében a The Daily Signal weboldalán. Arról, hogy ennek mi áll a hátterében megoszlanak a vélemények. 2002 és 2012 között 23%-os csökkenés figyelhető meg a bűnözési rátában. Az ezt megelőző időszakban, 1993 és 2000 között még nagyobbat esett az erőszakos bűncselekmények száma, egész pontosan 32%-ot. Ez annyira váratlan volt, hogy a 2000-es években sok szakértő elkerülhetetlennek tartotta a bűnözés újbóli fellendülését. Ennek ellenére – egy rövidebb időszak után – megint csökkenni kezdett a bűnelkövetés mértéke.

Mac Donald állítása szerint az a tény, hogy a visszaesés Amerikában magában foglalja mind a személyek ellen elkövetett erőszakos, mind a vagyon elleni bűncselekményeket, egyedülállóvá teszi az egész folyamatot a többi nyugati országban lejátszódó folyamatokhoz képes; mert bár más G7-országokban is sikerült bizonyos bűncselekményeket hasonló mértékben visszaszorítani, azonban más, súlyosabb bűncselekmények száma épphogy nőtt. Az pedig, hogy Amerika-szerte mindenhol csökkent a bűnözés, még egyedibbé teszi a jelenséget, hiszen maga a bűnözés alapvetően egy lokális probléma.

Érdekesség, hogy a bűnelkövetés növekedésének okait vizsgálók között sem a liberális, sem a konzervatív gondolkodók nem tudtak helytálló elmélettel előállni az utóbbi két évtizedben. Erre jó példa, hogy 2008-ban a kriminológusok úgy gondolták, a gazdasági válság miatt nőni fog a bűncselekmények száma. Épp az ellenkezője történt, a válság felgyorsította a bűnözési ráta esését.

Hogy mégis minek köszönhető ez az egész? A kérdésre több válasz is létezik – írja Mac Donald. A kriminológusok körében kedveltek az olyan magyarázatok, mint a crack- és a kokainkereskedelem összeomlása, egy jobb munkaerőpiac létrejötte, a fiatalkorú népesség csökkenő száma, de valójában egyik teória sem ad kielégítő választ a kérdésre. A New York városára jellemző szigorú rendfenntartás más amerikai városokban való elterjedése és a bebörtönzések számának növekedése már jobb elméleteknek számítanak.

New Yorkban ugyanis a rendfenntartás 1994-es reformjának köszönhetően óriási mértékben visszaesett a bűnözés,  kétszer akkora mértékben, mint az amerikai átlag. Fontos reformok voltak a következők: a szigorú adatelemzés, a rendőrparancsnokok felelősségre vonása és a szigorúbb büntetések kiszabása. A bebörtönzések esetében pedig figyelemre méltó adat, hogy 1977 óta a fogvatartottak száma 400%-kal nőtt (a '60-as évek bebörtönzések ellen fellépő mozgalma után). Ezzel a nagymértékű növekedéssel a '90-es évekre a börtönrendszer elérhette a maximum teherbírását – emlékeztet Franklin Zimring a The Great American Crime Decline c. tanulmányában.

Bede Kristóf