Blog

Csökkenhetnek a feszültségek a Távol-Keleten: Modi Ausztráliába látogatott

A Távol-Kelet viharos helyzete ellenére India és Ausztrália nemrég bejelentette közös migrációs megállapodását. Narenda Modi 2014 óta először töltött 3 napot Ausztráliában, ez pedig egy mindkét fél számára igencsak előnyös megállapodás megkötését tette lehetővé.

A Távol-Kelet viharos helyzete ellenére India és Ausztrália nemrég bejelentette közös migrációs megállapodását. Narenda Modi 2014 óta először töltött 3 napot Ausztráliában, ez pedig egy mindkét fél számára igencsak előnyös megállapodás megkötését tette lehetővé.

Narenda Modi és Anthony Albanese tárgyalásuk során kitértek gazdasági és biztonságpolitikai kérdések mellett az orosz-ukrán háború okozta nehézségekre is. Kapcsolatukban mérföldkövet jelent, hogy a találkozó során migrációs egyezményt kötöttek, mely mindkét fél számára igen előnyös helyzetet teremthet.

A Sydney-ben megkötött megállapodásának elsősorban célja "a diákok, diplomások, tudományos kutatók és üzletemberek kétirányú mobilitásának előmozdítása". Ez nagyban megkönnyíti a kereslet és a kínálat összehangolását, tekintettel arra, hogy az ausztrál iparágak munkaerőhiánnyal küzdenek, a bevándorló indiai fiatalok pedig külföldi munkalehetőséget keresnek. A két ország ezáltal kölcsönösen segítheti egymást.

Ezzel egyébként évek óta tartó migrációs tárgyalások végére került pont. Ausztráliában jelentős számú Indiából bevándorolt ember él: a népszámlálási adatok szerint a 2016 óta Ausztráliába költözött több mint egymillió ember csaknem negyede Indiából származik.

Tekintettel a térségben egyre növekvő feszültségekre, kettejük találkozójának fontos eleme volt a regionális biztonság fokozása is.

Ausztrália, India, Japán és az Amerikai Egyesült Államok, vagyis a Quad-nemzetek, a Kínát ellensúlyozó négyoldalú biztonsági csoportosulás páreszédére is májusban, a G7 csúcs során került volna sor. Joe Biden amerikai elnöknek azonban vissza kellett utaznia Washingtonba.

A két fél tárgyalása során az energiapolitika is hangsúlyos szerepet kapott: közös munkacsoportot hoztak létre a zöld hidrogénnel kapcsolatban is, hogy kiterjesszék a tiszta energiával kapcsolatos együttműködést. Törekedni fognak továbbá a kritikus ásványkincsek kitermelésével kapcsolatos együttműködés fokozására is. Átfogó gazdasági együttműködésük ütemtervén már évtizedek óta dolgoznak, a folyamatban lévő tárgyalások várhatóan az év végén lezárulnak. Számításaik szerint kétoldalú kereskedelmük 2035-re megduplázódhat, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy minden megfelelően és konszenzusos módon kerüljön szabályozásra.

india-aus.png

Forrás: CNA

Anthony Albanese twitter oldalán is hangot adott a létrejött megállapodás okozta örömének. 

Az évek során mindkét ország felismerte a kétoldalú kapcsolatok megerősítésének fontosságát, így igyekeznek minél több területen szorosabban együttműködni. A két ország között létrejött megállapodás is erről ad tanúbizonyságot. A fellazulni látszó viszony stabil alapot ad arra, hogy további területeken is minél hamarabb elindulhasson az együttműködés.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon