Blog

Dél-Amerika egyik legnagyobb országában nyert a baloldal, de ingatag a helyzete

Ignácio Lula da Silva, a brazil Dolgozók Pártjának elnöke megnyerte a választást, de nem ülhet nyugodtan a székében. A társadalom konzervatívabb és a morális kérdésekre érzékenyebb lett az elmúlt években, s ez hosszú távon nem a baloldalnak kedvez.

Ignácio Lula da Silva, a brazil Dolgozók Pártjának elnöke megnyerte a választást, de nem ülhet nyugodtan a székében. A társadalom konzervatívabb és a morális kérdésekre érzékenyebb lett az elmúlt években, s ez hosszú távon nem a baloldalnak kedvez.

Általános megkönnyebbüléssel állapította meg a nyugati mainstream, hogy a jobboldali Jair Bolsonaro október 30-án elvesztette az elnökválasztást Brazíliában. A brazil elnök Donald Trumphoz hasonlóan eleinte nehezen ismerte be vereségét, de november 1-jén végül úgy nyilatkozott: nem áll útjába az „alkotmányos folyamatoknak”.

A választás meglehetősen szoros eredménnyel zárult – 49,1 %-ot ért el Bolsonaro, Lula 50,9 %-ával szemben – s Bolsonaro a választások előtt elég nyíltan azzal fenyegetőzött, hogy nem fogja elismerni az eredményt, ha veszít. Amíg néma maradt, támogatói kamionosblokádokat és tömegtüntetéseket szerveztek, hogy követeljék a választás eredményének megsemmisítését.

Ehhez képest elég hamar feladta.

Ennek oka alapvetően az volt, hogy az ország hatalmi gépezetében elhelyezkedő támogatói elég gyorsan kihátráltak mögüle. A hadsereg azt állította, hogy csak január 5-én nyilatkozik a választás eredményének elismeréséről. A Kongresszus alsóházának Bolsonaro-párti elnöke még a választás estéjén gratulált Lulának, elismerve az eredményt.

Bolsonaro szövetségeseinek meghátrálása különleges, de nem nélkülöz minden taktikát.

Brazíliában ez a választás nem jelenti a konzervatívok teljes vereségét, a jobboldali koalíció összeomlását.

A Kongresszusban a Liberális Pártnak, Bolsonaro támogatóinak többsége van. Számos szövetségi állam kormányzóságát is a kezükben tartják szövetségesei. Lula valójában sokkal nagyobb győzelemre számított. A kampány folyamán a mögötte álló hatalmas többség megóvására kellett törekednie. Míg a baloldali elnökjelölt a 2010-es évek gazdasági fellendülésének visszahozását ígérte, s erre kívánta építeni kampányát, folyamatosan védekeznie kellett identitáspolitikai ügyekben. Ezekben korábbi nyilatkozatai sebezhetővé tették. A kampányban nyilvánosan el kellett ismernie, hogy ellenzi az abortuszt, sőt olyan – groteszk – vádakat is el kellett utasítania, mint hogy esetleg beszélt-e az ördöggel, s imádja-e.

Brazília egyre inkább növekvő, javarészt karizmatikus gyülekezetekre épülő evangéliumi keresztény közössége sokkal érzékenyebb jelenleg az identitáspolitikára, mint a gazdasági problémákra.

Ezen a téren Lulának folyamatosan védekeznie kell majd, ugyanis Brazília konzervatív társadalom és érzékeny ezekre a témákra.

A gazdaság terén sem áll a legjobban a baloldal szénája. A nemzetközi sajtó szerint Lula kormányának az elmúlt négy év hibás gazdaságpolitikája miatt kell pénzügyi nehézségekkel küzdenie, amiben kétségtelenül van igazság, de a teljes kép az, hogy egész Latin-Amerika gazdasági problémákkal küzd. A 2010-es éveket máris „elveszett évtizednek” nevezik a térség gazdasága szempontjából a szakértők. Lula új kormányának alapvető szerkezeti problémákkal kell megküzdenie, amelyhez nem lesz elégséges a 2000-es évek szociáldemokrata osztogatása.

A gazdasági problémák miatt az is botor elképzelés, hogy Putyin Oroszországához fog közeledni Brazília a közeljövőben.

Az Egyesült Államok felé fennálló függőség legfeljebb azt teszi lehetővé, hogy az új adminisztráció sokkal keményebben használja ki az oroszokkal való kapcsolatépítés kártyáját az Amerikával való viszonyban. Az oroszok valódi támogatásáról azonban szó sincs.

Bolsonaro kormányának bukásával a brazil jobboldal választásokat vesztett, de ha jól épít Lula kormányának gyengeségeire, később sokkal komolyabb sikereket arathat. Azzal, hogy Bolsonaro személyiségének hiányosságaival nem kell megküzdenie, még egy ballasztot is maga mögött hagyhat. A baloldal győzelme messze nem végleges Brazíliában.

Felhasznált források:

Foreign Affairs

The New York Times

Time magazine

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon