Blog

Donald Trump, a P01135809-es számú rab

Ilyet még nem látott a világ: először készült nyilvántartási fénykép amerikai elnökről. Donald Trumpot P01135809-es szám alatt jegyezték a Georgia állambéli Fulton Fegyházban, a politikus történelmi mugshotja, vagyis rendőrségi fotója pedig elsöprő népszerűségnek örvend.Kép forrása: X

Ilyet még nem látott a világ: először készült nyilvántartási fénykép amerikai elnökről. Donald Trumpot P01135809-es szám alatt jegyezték a Georgia állambéli Fulton Fegyházban, a politikus történelmi mugshotja, vagyis rendőrségi fotója pedig elsöprő népszerűségnek örvend.

Kép forrása: X


Saját nevével feliratozott Boeing magánrepülőjén érkezett meg Donald Trump korábbi amerikai elnök a Georgia állambeli Fulton Fegyházba. Élő közvetítésben volt megtekinthető, ahogy a republikánus politikus repülője lépcsőjén állva integet, köszönti a nézőket, illetve az őt éljenző tömeget. Nagyjából száz ember gyűlhetett össze a fegyház előtt: volt, aki az épület előtt az autójában éjszakázott, csak hogy láthassa a republikánus elnökjelöltet.

Azt szeretnénk, hogy Donald Trump lásson minket itt, és tudja, hogy mellette állunk.”

mondta el az egyik rajongó

 

A republikánus politikus az ellene emelt vádak miatt kényszerült a fegyházba látogatni, a déli államban a 2020-as választások során elkövetett csalással vádolják. A fulton megyei sheriff-hivatal ragaszkodott ahhoz, hogy a politikus hatalmas népszerűsége és ismertsége ellenére is essen át a rendszeresen alkalmazott eljáráson, amely során a mára világhírűvé vált mugshot is készült. Az eljárás egyébként a nyilvánosságtól elzárva zajlott, és meglepő módon csupán mintegy 20 percet vett igénybe. A hatóságok arra is kiemelt figyelmet fordítottak, hogy a korábbi elnököt semmi kellemetlenség ne érhesse. Annak ellenére, hogy a fultoni fegyház hírhedten rossz körülmények között működik, a hivatalos szervek mindent igyekeztek megtenni, hogy az elnök lehetőleg minél zökkenőmentesebben juthasson túl az ellenőrzésen.

A folyosók üresek lesznek, egy biztonságos helyiségbe viszik. A hírszerzésnek hetekig kellett ezt előkészítenie. Szó szerint biztonsági buborékot fognak létrehozni körülötte.”

- fejtette ki Michael Moore, ügyész a CNN műsorában

A börtönlátogatás valóban mindenfajta komplikáció nélkül zajlott le, ám annál nagyobb port kavart a Donald Trumpról készült hivatalos nyilvántartási fotó, amelyet a politikus személyes X oldalán is megosztott.

Ez a fotó megjelenik majd plakátokon és pólókon. És a zászlókon, amelyeket a hazánkat szerető emberek lengetnek."

- nyilatkozta Trump menye Lara a Newsmax nevezetű hírportálnak. Ezzel a kijelentésével egyáltalán nem járt messze a valóságtól, hiszen szakértők szerint a kép több, mint 7 millió dollárnyi bevételt hozhatott a republikánus politikusnak. „Hogy egyértelmű legyen, a webáruházamban ebből származó összes nyereséget a Jogi Védelmi Alapnak ajánljuk fel, hogy leküzdjük az előttünk tapasztalt zsarnokságot és őrültséget” – fejtette ki Trump X oldalán.

A fénykép rendkívüli népszerűsége hatalmas lépést jelenthet Donald Trump választási kampánya szempontjából, hiszen még azok is érdeklődnek a képpel ellátott termékek iránt, akik eddig nem voltak kifejezetten Trump rajongói. Vannak, akik csupán szórakozásból vásárolnak pólót, bögrét, matricát vagy sapkát, de számos amerikai szeretné támogatni Trumpot kampányában, illetve pereiben is.

Az elnökjelölt ezzel a folyamattal rendkívüli módon biztosíthatja saját helyzetét, hiszen mind megválasztása esetén, mind pedig esetleges veresége után is népszerű maradhat.

Ennek oka valójában meglepően egyszerű: az elnök arca minden háztartásba eljuthat, sőt, senki nem mehet el szó nélkül a történtek mellett sem. A ma megszokott és egyre jobban elterjedt gyors és hamar feledésbe merülő internetes tartalmak, szlogenek mellett Donald Trump mugshotja egyedi marad, a promóciós termékek segítségével már nem csak digitálisan létezhet.

Ez a tény a politikust hosszú távon segítheti, hiszen akár nyer, akár nem, mindig lesz számos olyan ember, aki felfigyel rá, a rendőri fotó pedig védjegyévé válhat. Az ellene emelt vádak listája hosszú, de aki eddig nem figyelt fel a politikus körül zajló eseményekre, innentől kezdve biztosan többször megteszi majd. Az pedig tagadhatatlan, hogy egy politikusnak, vagy bármely közszereplőnek leginkább az a fontos, hogy követőire tudjon hatást gyakorolni akár kormányon van, akár nem.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon