Blog

Donald Trump áttört a törvényhozásban

Az Egyesült Államok szenátusa is elfogadta a republikánusok adóreformját, mely „Adócsökkentés és Munkák Törvényjavaslat” néven fut – számol be a BBC.

trump_win_1.jpg

Az Egyesült Államok szenátusa is elfogadta a republikánusok adóreformját, mely „Adócsökkentés és Munkák Törvényjavaslat” néven fut – számol be a BBC.

Az adóreform sikere azért is kap nagyobb hangsúlyt, mert nemrég az USA egészségügyi rendszerének republikánus reformja többek között a párton belüli konfliktusok miatt elmaradt.

A szavazás rendkívül szorosra sikerült, főleg ha figyelembe vesszük a szenátus republikánus többségét: 51-en szavaztak igennel, 49 szenátor azonban a törvényjavaslat ellen szavazott. Az ellenzők nagy része a Demokrata Párt szenátorai közül került ki, akik többször kritizálták a javaslatot, miszerint csak a gazdagoknak és a nagyvállalatoknak kedvezne.

A szavazás eredménye különben sokáig nem volt egyértelmű, mivel magát a Republikánus Pártot is megosztotta a javaslat tartalma, azonban meghatározó lehetett az, hogy többek között John McCain, arizonai szenátor és volt republikánus elnökjelölt kifejezte támogatását.

Donald Trump amerikai elnök szerint történelmi jelentőségű a döntés, és megköszönte mind a képviselőház, mind a szenátus republikánus politikusainak támogatását. Trump aktívan hozzájárult ahhoz, hogy a szenátus végül elfogadja a javaslatot: több szenátorral személyesen egyeztetett a kérdést illetően.

Az elnök biztosította az állampolgárokat arról, hogy a törvényjavaslat célja az ország gazdasági fellendítése, új munkahelyek létrehozása.

Az Egyesült Államok adózási rendszerén valóban 1980 óta nem sikerült reformot végrehajtani. A CNN újságírói azonban kritikusabbak, szerintük a mostani sem a legszerencsésebb próbálkozás: a benne szereplő intézkedések nagy része csupán a republikánus politikusok önérdekeit szolgálja; megkérdőjelezik azt is, hogy valóban minden szenátor behatóan tanulmányozta-e magát a javaslatot; valamint megjegyzik, hogy a reform előreláthatólag 1 trillió dollárral fog hozzájárulni az államháztartási deficithez.

A javaslatot különben mindössze egy republikánus szenátor nem támogatta, Bob Corker, aki szintén a reform hatásaként várható költségvetési hiányra hivatkozott.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségi vezetője azonban bizakodóan nyilatkozott a javaslat elfogadása után: „Most lehetőséget teremtethetünk arra, hogy Amerikát versenyképesebbé tegyük, és megakadályozzuk a munkahelyek külföldre áramlását, amely remélhetőleg az amerikai középosztály fellélegzésével fog járni.”

Ezután a szenátus és a képviselőház egyeztet az elfogadott javaslatokról, az egységesített adóreformot pedig Donald Trump elnök nyilatkozatai szerint még idén szeretné aláírni.

Szemlézte: Csepregi Dávid