Blog

Donald Trump volt amerikai elnököt ismét vád alá helyezhetik

Donald Trump egykori amerikai elnök Truth Social felületén tájékoztatta követőit, hogy a különleges megbízott Jack Smith írásban értesítette, hogy bűnügyi célpontja a washingtoni vádesküdtszék által végzett vizsgálatnak – értesült a The Daily Wire. A nyomozás célja, hogy Trump elnök esetleges…

Donald Trump egykori amerikai elnök Truth Social felületén tájékoztatta követőit, hogy a különleges megbízott Jack Smith írásban értesítette, hogy bűnügyi célpontja a washingtoni vádesküdtszék által végzett vizsgálatnak – értesült a The Daily Wire. A nyomozás célja, hogy Trump elnök esetleges szerepét vizsgálja a 2020. január 6-i felkeléssel, a Capitolium ostromával kapcsolatban. Meddig húzódhat Trump elnök ügye és vajon képes lesz e politikai előnyt faragni helyzetéből?


A Biden-adminisztráció hivatalba lépése óta nincs könnyű helyzetben Trump elnök. Választóit a vereségét követően nem tudta megfogni a csalás ábrándjával, rá kis időre a kongresszus létrehozta a január 6-i tanácsot, amely a volt elnök inszurrekciós szerepét vizsgálta, eredménytelenül egyelőre. A 2022-es félidős választásokon elmaradt a várva várt republikánus győzelem (Red wave), akiket pedig támogatott, nem tudtak nagy számban nyerni. 2023-ban pedig először 37 pontos vád alá helyezték, majd kihallgatták és most újabb vizsgálat alá kerülhet.

Ezzel kapcsolatban Trump elnök sem fejezte ki szimpátiáját, ahogyan fogalmaz:

Elmebeteg Jack Smith, a vádló, aki Joe Biden Igazságügyi Minisztériumában dolgozik, egy levelet küldött (ismét vasárnap este!), amelyben közölte, hogy célpontja vagyok a január 6-i bírósági vizsgálatnak és mindössze 4 napot adott arra, hogy jelentkezzek a vádesküdtszéknél, ami szinte mindig azt jelenti, hogy letartóztatnak és vádat emelnek ellenem."

 

A hír hallattán a republikánus párt valamennyire próbált összezárni a volt elnök mögött. A New York Times arról értekezik, hogy egy résztvevő szerint Washingtonban egy Republikánus kongresszusi adománygyűjtő ebéden, a valószínűsíthető harmadik Trump vádiratról szóló hír egyáltalán nem hangzott el. Néhány ellenzéki kampánystratéga szinte figyelmen kívül hagyta az eseményt. A Capitoliumon pedig Mr. Trump szövetségesei gyorsan visszatértek a mostanra megszokott védekező állásponthoz.

Na de jön a nagy kérdés, hogy képes e Trump elnök előnyt kovácsolni magának ebből? Úgy tűnik, hogy igen. Jó ideje már azt mutatják a statisztikák és a felmérések, hogy népszerűsége az egekbe lőtt, amióta vád alá helyezték. Ezt nagyon jól mutatja a következő grafikon is.

trump_diagr.png

Forrás: npr.org 

Trump népszerűségéhez számos faktor hozzátartozik. Egyrészt a mostanában adott interjúi, amiket vagy a fősodorba tartozó médiáknak pl. a CNN-nek adott.

Erősítették népszerűségét a más platformokon adott interjúk is.

Népszerűségéhez hozzájárul az is, hogy a republikánus tábor egy jó része Trump vád alá helyezését, mint a Biden-adminisztráció eszközét látja abban, hogy megakadályozza a volt elnök indulását a 2024-es elnökválasztáson.

Fontos megemlítenünk azt is, hogy a Biden-adminisztráció népszerűtlensége is hozzátesz Trump elnök népszerűségéhez. Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta az amerikai kongresszus 75 milliárd dollárnak megfelelő támogatást küldött már az ukrán hadseregnek, ami az amerikaiak körében nagyon megosztó téma.  Ehhez még hozzá kell tenni az amerikai életszínvonal csökkenését, az infláció mértékét és az elnök alkalmasságának megkérdőjelezését is.

A 2024-es elnökválasztás és az azt megelőző előválasztások a pártok színeiben szoros és izgalmas versenyt tartogatnak a világ számára és bármelyik elnökjelölt is nyer 2024. novemberében, az eredmény alapvetően fogja meghatározni az USA és a világ menetét.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon