Blog

Egészségügy: a demokratákkal is kooperálnia kell Trumpnak

Az Egyesült Államokban az egészségbiztosítás rendszere már a Barack Obama adminisztrációja alatt született Obamacare esetében is sok kritikát kapott. Donald Trump és a republikánusok az Obamacare-t kívánják helyettesíteni az American Health Care Act-tel, találó nevén Trumpcare-rel. A rendszer…

trump_eu.jpg

Az Egyesült Államokban az egészségbiztosítás rendszere már a Barack Obama adminisztrációja alatt született Obamacare esetében is sok kritikát kapott. Donald Trump és a republikánusok az Obamacare-t kívánják helyettesíteni az American Health Care Act-tel, találó nevén Trumpcare-rel. A rendszer megreformálásában a Szenátus tehet – és valószínűleg tesz is – keresztbe. A beutazási tilalom óta a legfontosabb amerikai belpolitikai kérdésről Chris Deaton, Michael Warren és Rich Lowry fejtik ki meglátásaikat.

Az Obamacare lecserélését követő reggelen Laura Ingraham, az egyik konzervatív beszélgetős műsor házigazdája szóvá tette, hogy az átalakuló egészségügyi szabályozásból hiányzik az árazás átláthatósága, valamint az államok közötti verseny megteremtése, amelyet Trump korábban a kampányában ígért.

Az elnök rövidesen választ is adott, miszerint ezek a második vagy harmadik egészségügyi reformcsomagban kapnak helyet. Chris Deaton a Weekly Standardben hozzáteszi: januárban Mike Pence is kijelentette, hogy elsőként az Obamacare visszavonása történik meg, majd az átmenet során kerül kiépítésre a jobb egészségügyi biztosítás rendszere. Ez pedig számos jogalkotási lépésből fog állni. Az előreláthatólag három lépcsőből álló tervezet a költségvetés folyamatát könnyíti meg, a reformok meghozatala ezáltal egyszerűbb lesz.

A Szenátus azonban még nem fejtette ki véleményét az újításokkal kapcsolatban, de folyamatos konzultációk lesznek a Szenátussal a törvényhozás tartalmáról, emellett módosításokat is ajánlhatnak. Michael Warren, ugyancsak a Weekly Standard hasábjain az arkansasi szenátor, Tom Cotton szavait idézi, aki szerint a tervezetet „a jelenlegi formájában nem fogja elfogadni a Szenátus”. A szenátor úgy véli, ha a republikánusok megszavazzák a törvénytervezetet, akkor 2018-ban ez a jelenlegi republikánus többséget veszélyeztetheti a képviselőházban. Ez a meglátás rávilágít arra, hogy a republikánusok elvesztegetik a lehetőséget, hogy egy konzervatív egészségügyi rendszert építsenek ki.

Chris Deaton a reformok kapcsán felhívja a figyelmet egy másik kellemetlen tényezőre. Ahhoz, hogy megvalósuljon az államok közötti verseny a biztosítások terén, és változás legyen a vényköteles gyógyszerek árában, Donald Trumpnak el kell nyernie a demokraták támogatását is. A republikánusok több sebből vérző alkupozíciójára Paul Ryan, a Kongresszus képviselőházi elnöke is kitért. Kifejtette, hogy rengeteg újítást tennének a törvényjavaslatba, de a Szenátus szabályai ezt nem engedélyezik.

A Republikánus Pártnak rendkívül meggyőzőnek kell lennie, hogy elfogadtassák a Trumpcare-t, amely a jelenlegi becslések szerint 14 millióval kevesebb embernek tenné lehetővé az egészségügyi biztosítást – véli Rich Lowry a National Review-ban. A cikk szerzője szerint maga a biztosítás megléte még nem ér fel egy csodaszerrel, és több kutatás is elemezte azt, hogy a biztosítással rendelkezők hosszabb életet tudnak-e élni, mint azok, akik nem rendelkeznek vele. Houston körzetében a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a biztosítással rendelkezők jobb egészségi állapotnak örvendenek, mint azok, akiknek nincs. Tehát a pszichológiai biztonságérzet is hozzátett ahhoz, hogy a biztosítással rendelkező lakosok egészségesebbek. Rich Lowry szerint a Trumpcare kritikusait – akik szerint az új program kevés ember biztosítását fedné le – úgy lehetne elhallgattatni, hogy a republikánusok megemelik a biztosítottak számát. Ám aki több millió emberrel kevesebbet támogatna, valószínűleg nehezen enged az erre irányuló terveiből.

Szemlézte: Pastrovics Martin