Blog

Egészségügyi reformmal menthető meg a demokraták éve

Nem áll jól Joe Biden pártjának szénája a következő országos választási kampányra fordulva, ezért az év folyamán mindenképp szükség lenne egy nagy dobásra – közli Douglas E. Schoen aggályait a The Hill. 

Nem áll jól Joe Biden pártjának szénája a következő országos választási kampányra fordulva, ezért az év folyamán mindenképp szükség lenne egy nagy dobásra – közli Douglas E. Schoen aggályait a The Hill.

Az amerikai Demokrata Párt problémákkal tele vág neki az idei választási évnek. Joe Biden támogatottsága továbbra is süllyedőben van és ami a novemberi félidős megmérettetés előtt még aggasztóbb, pártja összességében sem szerepel jól a felméréseken, pedig tavaly tavasszal még arról cikkeztünk, hogy egy évtizede nem látott szárnyalást produkál.

A közvélemény hnagulatán a demokraták elsősorban belpolitikai sikerekkel tudnának változtatni, csakhogy erre a látszólagos washingtoni dominancia ellenére igen korlátozottak a lehetőségeik, mivel a kongresszusban hajszálvékony többséggel lavíroznak.

Különösképp a szenátusban feszült a helyzet, ahol Kamala Harris alelnök döntő szavazata jelenti többségük fedezetét, ugyanakkor ez sokszor édeskevés.

Ha a republikánusok obstrukcióval élnek, máris 3/5-ös majoritásra kell szert tenni, de az utóbbi időben ennél is nagyobb problémát jelentett, hogy az abszolút többséggel, republikánus támogatás nélkül megszavazható indítványokat sem sikerült átpréselni a testületen, köszönhetően a teljes pártegység hiányának (no meg persze a teljes republikánus pártegység meglétének).

Történetesen ez utóbbi kategóriába tartozott Joe Biden elnökségének „Build Back Better” elnevezésű zászlóshajó projektje, amely eddig nem látott szociális és klímavédelmi intézkedéseket irányoz elő. A demokraták remélték, hogy a tervezetből további költséglefaragásokkal sikerülhet még a kongresszusi választások előtt törvényt kovácsolni, ugyanakkor az azt időről időre megfúró Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor a napokban ismét leszögezte: „a Build Back Better halott”. Biden belátta, hogy ezt a keserű pirulát le kell nyelnie, s belement abba, hogy a nagyszabású csomagot szétrobbantsák, hogy a fontosabb és Manchin számára is elfogható intézkedéseket külön-külön fogadhassák el – írja a Business Insider.

Ha pedig ez a szcenárió lesz a befutó, akkor a The Hill szerzője szerint először mindenképp a szociális, azon belül is

az egészségügyi intézkedéseket kell előre venni, nem pedig a néhány demokrata szenátor által sürgetett klímavédelmi elemeket.

Előbbiek közül a vényköteles gyógyszerek árcsökkentését emeli ki, mint olyan szerinte nyerő törekvést, amely a drágulásoktól sújtott széles réteget megnyerheti. Schoen úgy érvel, hogy az egészségügyi ellátás javítása egyrészt nyerő politikai ügy, másrészt annak, illetve az árak szabályozásának hatásait az emberek rögtön saját bőrükön érezhetik, a környezetvédelmi lépésekkel ellentétben. Nem utolsó szempont továbbá, hogy az egészségügyi reformlépéseket Manchin is támogatná.

A szerző összességében azt vizionálja, hogy egy egészségügy köré szentelt évet a demokraták jól el tudnának adni odahaza, amivel gyors sikereket könyvelhetnének el a félidős választások előtt. Talán ily módon tudnák növelni a jelenleg – még a feléjük húzó elemzők és kommentátorok szerint is – igencsak sovány esélyeiket arra, hogy megőrizzék a kongresszusi többségüket, amelyet ilyenkor általában jóval népszerűbb elnökök pártjai is elveszítenek.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!