Blog

Egy év háború

Kicsivel több, mint egy éve robbant ki a háború Ukrajnában, mely alapjaiban változtatta meg régiónk biztonsági helyzetét, a mai napig súlyos terheket róva az európai gazdaságra. Az évforduló kapcsán Benkő Tibor, korábbi honvédelmi miniszter, korábbi vezérkari főnök és Nógrádi György…

Kicsivel több, mint egy éve robbant ki a háború Ukrajnában, mely alapjaiban változtatta meg régiónk biztonsági helyzetét, a mai napig súlyos terheket róva az európai gazdaságra. Az évforduló kapcsán Benkő Tibor, korábbi honvédelmi miniszter, korábbi vezérkari főnök és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő voltak a Batthyány Lajos Alapítvány vendégei, akik Pócza István szakmai programvezetővel tekintettek vissza az elmúlt hónapok eseményeire, valamint beszéltek a lehetséges jövőképekről.

Benkő Tibor elmékeztetett: a társadalom többsége és a szakértők is úgy vélekedtek, hogy ez a háború nem fog kitörni. Ugyanakkor egy évvel ezelőtt már az Amerikai Egyesült Államok, valamint az Egyesült Királyság hírszerzői biztosak voltak abban, hogy háború lesz. Nógrádi György kifejtette, hogy az oroszok úgy gondolták, ugyanaz történik, mint a Krím-félsziget esetében, ahol nem ütköztek semmilyen ellenállásba. A NATO már 2014-ben fő céljai közé sorolta az orosz agresszió jövőbeli megakadályozását, és ez idő alatt financiálisan és katonailag felkészült a legrosszabbra, fejtette ki a volt honvédelmi miniszter. Ezért is volt fontos elindítani a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programot, amely már inkább Zrínyi 2030-nak nevezhető. Nógrádi György szerint Ukrajna az orosz támadás előtt több provokatív cselekedetet hajtott végre, mint például az orosz kisebbség jogainak csorbítása.

Benkő Tibor szerint az orosz támadás nem volt logikus lépés. Oroszország nem végezte el a megfelelő katonai erőcsoportosítást, ugyanis sokkal nagyobb erőfölénnyel, legalább háromszoros túlerővel kell rendelkeznie a támadó félnek egy sikeres művelet végrehajtásához.

Az emberi erő és a technikai hiányosságok mellett az anyagi utánpótlás sem volt teljesen megoldott orosz részről. Nógrádi György megállapította, a két fél gyűlöli egymást, és ezért szinte lehetetlen a béke a közeljövőben. Az angolszász hatalmak – leginkább az Egyesült Államok – támogatása tartja életben az ukrán hadigépezetet. A legnagyobb probléma hazánkra nézve az, hogy Európa már nem számít globális játékosnak, így nincs érdemi beleszólása a konfliktus tényleges történéseibe.

A beszélgetőpartnerek végül abban egyetértettek abban, hogy ennek a háborúnak tárgyalásos úton kell véget vetni, és a nyugatnak ebbe az irányba kell vezetnie a feleket.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Írta: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon