Blog

Egy fekete édesanya alaposan kiosztott egy „antirasszista” tankerületet

Az Egyesült Államok oktatási intézményeiben futótűzként terjedő, baloldali akadémikusok által sulykolt kritikai fajelmélet felkarolása úgy tűnik, visszafelé sült el egy virginiai megyében. 

Az Egyesült Államok oktatási intézményeiben futótűzként terjedő, baloldali akadémikusok által sulykolt kritikai fajelmélet felkarolása úgy tűnik, visszafelé sült el egy virginiai megyében.

 fejelmelet_nyito.jpg

Nem is olyan régen ezen cikkünk végén arra a következtetésre jutottunk, hogy a mai „antirasszista” aktivistákkal szemben kiválóan lehet Martin Luther King idézetekkel érvelni, a minap pedig éppen ezt tette egy aggódó afroamerikai anyuka – derül ki a The Post Millennial tudósításából.

Több szülő is hangot adott nemtetszésének, amikor kiderült, hogy a virginiai Loudoun megye tankerülete teret engedett a kritikai fajelmélet oktatásának. Az elmélet az utóbbi évek faji feszültségeinek elharapódzásával párhuzamosan terjedt el az Egyesült Államokban, lényege, hogy a rasszokat szociokulturális szemüvegen keresztül vizsgálja. Ebből kiindulva a színesbőrűeket eleve elnyomottnak tartja az amerikai intézményes keretek között, az országot pedig örökletesen rasszistának és a fehér felsőbbrendűséget szolgálónak bélyegzi.

Egy ezzel kapcsolatos nyilvános eseményen a legemlékezetesebbre egy fekete édesanyának a beszéde sikeredett, akinek gyermeke a helyi közoktatásban vesz részt.

Martin Luther King szavaival élve annyit mondanék, hogy van egy álmom, mely szerint a négy kicsi gyermekem egy napon olyan országban fog élni, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemvonásaik alapján ítélik meg őket

– kezdte mondandóját a híres idézettel.

fejelmelet_belso.jpg


A továbbiakban pedig igazán kemény hangvételt vett, és az „antirasszisták” taktikáját egyenesen hitlerinek és a hírhedt Ku-Klux-Klanéhoz hasonlónak nevezte. Beszédében arra szólította fel az iskolaszék vezetőit, hogy azonnal töröljék a kritikai fajelméletet az oktatási programból, szerinte ugyanis

épp ez a fajta megközelítés az igazán diszkriminatív és rasszista, nem beszélve arról, hogy rendkívül megtévesztő is.

Végül pedig kitért arra a megosztó politikai jellegre is, amelyet oly sokan nehezményeznek rajta kívül is, mondván az ilyesminek semmi keresnivalója nincs az iskolában.


„Nem tűrjük el ezt a fajta politikai reklámot, amellyel meg akarják osztani, és le akarják alacsonyítani a gyerekeinket. Azt ajánlom, gondolják át még egyszer, hogy tényleg ilyen rasszista elméleteket kívánnak-e belenevelni a következő generációkba” – fogalmazott. Lezárásképp azt is nyomatékosította, hogy összefognak a szülőkkel, és készek további lépéseket tenni az ügyben.

Jól látszik tehát, hogy az – egyébként sokszor fehér akadémikusok és véleményformálók által kreált – faji megosztottságot feszegető abszurd elméletek a visszájukra is elsülhetnek, és akár színesbőrű emberek felháborodását is kelthetik,

hiszen teljesen elrugaszkodnak Dr. King víziójától, sőt abszolút ellentmondanak annak. Sajnálatos továbbá az is, hogy a jelenlegi, progresszívnak beállított törekvések csak még mélyebbre ássák a kultúrharc lövészárkait, ahelyett, hogy megpróbálnák betemetni azokat.

Szemlézte: Irlanda Balázs