Blog

Egy felmérés szerint az amerikai konzervatív hallgatók túlnyomó többsége nem fejezheti ki szabadon véleményét az Egyesült Államok egyetemein

Egy Észak-Dakotai egyetem új kutatása alapján a liberális világnézetű hallgatók többsége nem büszke arra, hogy amerikai – számol be a projektről a Daily Wire.

Egy Észak-Dakotai egyetem új kutatása alapján a liberális világnézetű hallgatók többsége nem büszke arra, hogy amerikai – számol be a projektről a Daily Wire.

szolasszab_nyito.png

A felmérésben 50 államból, ezer egyetem több mint 400 ezer hallgatóját kérdezték arról, hogy szerintük mennyire biztosítják az amerikai felsőoktatási intézmények a szólás- és véleményszabadságot. Arra is kíváncsiak voltak, hogy a diákok büszkék-e arra, hogy amerikaiak, melyre a liberális beállítottságúak 57 százaléka azt állította, hogy nem, míg a konzervatív vagy magát apolitikusnak mondó tanulók többsége büszke arra, hogy amerikai.

A kutatás arra is rávilágított, hogy érdekesmód éppen a konzervatív hallgatók részéről lenne érthető az, ha nem volnának ilyen büszke amerikaiak, ugyanis kiderült, hogy túlnyomó részüket megfosztották a vélemény- és szólásszabadságtól, mivel a tanóráikon megvitatott témákról nem fejezhetik ki szabadon véleményüket. Ahogy a diagramon is látható, míg a liberális hallgatók 66 százaléka szabadon hangoztathatja álláspontját, a konzervatív diákok 58 százaléka világnézete miatt nem fejezhetik ki azt.

Annak ellenére, hogy a liberális aktivisták elméletileg a sokszínűségért és mindenki elfogadásáért harcolnak, az egyetemeken egyáltalán nem valósul meg a sokszínűség: a felmérés alapján a liberális diákok 74 százaléka visszavonatná az egyetem meghívását, ha egy olyan előadót invitálna előadásra, akinek a véleményével a hallgatók többsége nem ért egyet.

Ezzel szemben a konzervatív diákok egy sokkal nyitottabb és elfogadóbb véleményt képviselnek: 82 százalékuk szerint fontos olyan előadókat is hallgatni, akiknek a véleményével a diákok nem feltétlen értenek egyet.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy az amerikai egyetemeken valóban a liberális diákok véleményének kedveznek és akármennyire is magasan képzett és professzionális egy előadó, ha konzervatív értékrendű, a legtöbb egyetemen „provokatív” jelzővel illetik. 

Az egyetemi szólásszabadság azonban nem csak az Egyesült Államokban hanem Európában is súlyos válságban van. Egy másik cikkünkben bemutattuk, hogy az angliai egyetemeken is egyre több helyen kirekesztik a konzervatív értékrendű tanárokat és diákokat. Kathleen Stock filozófus, az angliai University of Sussex tanára beszámolt róla, hogy kollégái és diákjai rendszeresen el akarják mozdítani állásából, amiért Stock többször kifejezte konzervatív véleményét a transzneműséggel kapcsolatban. 

Szemlézte: Morvay Sáron