Blog

Egy felmérés szerint az amerikaiak háromnegyede érzi úgy, hogy az USA hanyatlóban van

A Trafalgar Group és a Convention of States Action közös közvélemény-kutatása arra mutatott rá, hogy az Egyesült Államokban a demokrata és a republikánus oldal sem túl bizakodó az ország jövőjét illetően.

Az Egyesült Államok hanyatlásáról az utóbbi időben egyre több szó esik. Sok vita bontakozik ki arról, hogy lehet-e egyáltalán erről beszélni, ha pedig igen, akkor mennyire súlyos a helyzet. Az mindenesetre jól látszik, hogy míg a hidegháború lezárása után toronymagasan az USA volt a világ vezető hatalma, mára „csak” a katonai fölénye maradt megkérdőjelezhetetlen. Mindez persze más országok felemelkedésének is köszönhető.

A külső erőkivetítési és érdekérvényesítő képesség mellett, sőt, azok egyik alapfeltételeként fontos a belső egység és stabilitás is, amelynek kapcsán szintén merülnek fel kétségek az Egyesült Államokban. A problémát mi sem igazolja jobban, mint az amerikai emberek percepciója, akik láthatóan

egyre kevésbé hisznek a saját demokratikus intézményeikben, valamint abban, hogy az országuk jó irányba halad.

A Trafalgar Group és a Convention of States Action friss közvélemény-kutatásában azt a kérdést tették fel egy amerikai állampolgárokból álló, 1000 fős mintának, hogy mit gondolnak az USA társadalmi és kulturális állapotának alakulásáról. A megkérdezettek több mint háromnegyede találta a „hanyatlófélben van” válaszlehetőséget a legakkurátusabbnak, míg a fejlődési folyamatot látók aránya a 10%-ot sem érte el. A kérdés ráadásul pártvonalak mentén sem osztotta meg különösebben a felmérésben részt vevőket, hiszen a két nagy párt szimpatizánsai egyaránt magabiztos többséggel foglaltak állást előbbi válaszlehetőség mellett, noha – vélhetően a regnáló vezetés demokrata mivolta miatt – az arányok közt látható némi különbség.

Egy másik, szintén naprakész közvélemény-kutatásban, amelyet az amerikai közszolgálati rádió (NPR) és az Ipsos készített, a válaszadók csaknem kétharmada vélte úgy, hogy az amerikai demokrácia válságos időket él, s ennél is többen terjesztették ki a „válság” szót az egész országra.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!