Blog

Egymillió brit állampolgár rekedhet külföldön

Dominic Raab, az Egyesült Királyság külügyminisztere közölte, hogy a koronavírus-járvány következtében egymillió brit állampolgár rekedhet hosszabb időre külföldön – írja az Independent.

Dominic Raab, az Egyesült Királyság külügyminisztere közölte, hogy a koronavírus-járvány következtében egymillió brit állampolgár rekedhet hosszabb időre külföldön – írja az Independent.

A külügyminiszter bevallása szerint az ország egy hatalmas kihívással kell, hogy megbirkózzon. „A külföldre utazó brit állampolgárok száma 300-400ezer és közel egymillió fő között mozoghat – mondta Raab a miniszteri ülésen – Nem tudjuk a pontos számokat, nincs nyilvántartásba véve a külföldre utazók száma, de ez egy hatalmas, hatalmas szám.”

Mikor a hazatérés kérdése felmerült, Raab megjegyezte: „Ha egy időre biztonságos körülmények között tudnak maradni az országban, akkor ez egy komolyan megfontolandó döntés számukra.”

A Külügyminisztérium aktívan igyekszik megoldani a több százezer Spanyolországban rekedt brit hazatérését még azelőtt, hogy a spanyol hotelek bezárnának. „Nem tudjuk ezt sajnos garantálni – mondta a külügyminiszter az alsóház külügyi bizottsági ülésén – A spanyol külügyminiszter arról biztosított, hogy nem fogják a brit állampolgárokat kirakni az utcára, legalábbis alternatív szállás szolgáltatása nélkül.”

Raab beszédében továbbá az Egyesült Királyság tervezett szigorúbb intézkedéseire is kitért. Bevezethetik az Európai Unió által is alkalmazott utazási tilalmat, amely minden nem uniós állampolgár utazását 30 napra tiltja. Kivételt képeznek ez alól az állandó lakosok, családtagok és az elengedhetetlen munkaerő – egészségügyi dolgozók és orvosi szakértők.

Raab dicsérte a Külügyi Hivatal erőfeszítéseit, ahova több százezer aggódó hívás érkezik be külföldön tartózkodó állampolgároktól, beleértve az egy nap alatt beérkezett 28 ezer hívást Malagáról.

Szemlézte: Buzási Ramóna