Blog

Egyre hevesebb a San Marino-i abortuszvita

Míg egyes államok, például Lengyelország és Texas szigorítják a terhességmegszakításra vonatkozó törvényeket, addig az Olaszország szívében található San Marinoban a vasárnapi szavazás egy 156 éves, abortuszt tiltó törvényt törölhetnek el. 

Míg egyes államok, például Lengyelország és Texas szigorítják a terhességmegszakításra vonatkozó törvényeket, addig az Olaszország szívében található San Marinoban a vasárnapi szavazás egy 156 éves, abortuszt tiltó törvényt törölhetnek el.

A Reuters írásából kiderül, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabály értelmében a 33 ezres lélekszámú hegyvidéki enklávéban a terhességüket megszakító nőket három év börtönre ítélik, az azt végrehajtó személy büntetése pedig akár kétszer ennyi is lehet. A kampány utolsó hetéhez érve az érzelmek feltörtek a hagyományokat tisztelők és a népszavazás kezdeményezői között, így a középkori utcákon komoly tüntetésekkel találkozhatnak az arra tévedők.

Vanessa Muratori, a San Marino-i feminista csoport, a Nők Szövetségének tagja úgy véli, hogy a szeptember 26-i népszavazás meg fogja koronázni azt 18 éves csatát, amely azt tűzte zászlajára, hogy a San Marino-i nők megkapják ugyanazon jogokat, mint amelyek Olaszországban vannak, ahol 1978 óta törvényes az abortusz.

A baloldali hölgy szerint nem elég civilizált a hazája, és magáról - szerényen - úgy nyilatkozott, mintha egy láncszem lenne a női emancipáció láncában, amely túlmutat San Marinón.

Azonban nem csak a kis enklávéban szent – egyelőre - az élet védelme. A Vatikán területén, Málta szigetén és Andorrában még mindig teljesen tiltják az abortuszt.

Muratori 1994-ben hozta létre feminista szövetségét, és már 2003-ban benyújtotta az abortusz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot San Marino törvényhozó tanácsának. Ekkor két igen és 16 nem szavazatot kapott. Azóta azonban sokat változott a világ, és benne a baloldali felfogás előtörése is azt eredményezte, hogy a szavazáson eltörölhetik a jelenlegi törvényt, így a terhesség 12. hetéig élhetnek a nők terhességmegszakítással. Ezt követően pedig abban az esetben, ha az anya élete veszélyben van, vagy súlyos magzati rendellenesség áll fenn. Azonban a katolikus Olaszországban vannak, akik továbbra is minden életet védelmeznének.

A „nem” kampánynak ugyanolyan határozott hangja van az utcákon, mint az abortusz-pártiaknak. Alapvető üzenetük nem más, mint hogy a születendő gyermeknek ugyanazokkal a jogokkal kell rendelkeznie, mint minden San Marino állampolgárnak.

Marina Corsi, abortusztilalom mellett kiálló gyógyszerész azt mondta, hogy ezt az elvet nem szabad veszélyeztetni még akkor sem, ha nemi erőszakból lett a várandósság, vagy a születendő baba súlyos fogyatékossága bizonytalan, hiszen nem a kisded a bűnös a nemi erőszak ügyében. Hangsúlyozta: az erőszaktevőt kell büntetni, nem a gyermeket.

Szemlézte: Spiesz Bianka