Blog

Egyre kevesebb bevándorló szerzi meg a kanadai állampolgárságot

Sokkal kevesebb bevándorló lett kanadai állampolgár 2016-ban, mint 1996-ban – olvashatjuk egy, a Kanadai Statisztikai Hivatal által kiadott tanulmányban. A tanulmány értékelése a CBC online felületén jelent meg.

kanada_no.jpg

Sokkal kevesebb bevándorló lett kanadai állampolgár 2016-ban, mint 1996-ban – olvashatjuk egy, a Kanadai Statisztikai Hivatal által kiadott tanulmányban. A tanulmány értékelése a CBC online felületén jelent meg.

Az állampolgárságot szerzők aránya az összes bevándorló függvényében '96-ban még 75% felett volt, 2016-ra azonban 60%-ra esett vissza. „Számos különböző ok vezethetett ehhez a visszaeséshez” – nyilatkozta Andrew Griffith, a Kanadai Állampolgársági és Migrációs hivatal korábbi vezérigazgatója a rádióban.

Véleménye szerint az állampolgárságot szerzők számának csökkenése elsősorban 2 okra vezethető vissza. Az első az ár. Az állampolgársági ügymenet elkezdéséhez korábban 200 dollárnyi eljárási díjat kellett fizetni, azonban ez később 630 dollárra emelkedett a legutóbbi konzervatív kormányzat idején. Ez egy négytagú család esetén már kifejezetten jelentős tétel – magyarázza Griffith. A múlt hónapban (kisebbségben) újraválasztott liberális kormányzat választási ígéretei között szerepelt többek közt az eljárási díj eltörlése is.

A második ok pedig a állampolgársági kézikönyv bonyolult nyelvezete. Az állampolgárságot szerzőknek ugyanis egy tesztet kell írni Kanada politikai rendszeréről, valamint az országról. Mivel a kézikönyv szövegét nagyjából 10 éve frissítették utoljára, sok kifinomultabb, szofisztikáltabb szövegelemet tartalmaz. Ennek következményeként az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők nehezebben értik meg az elsajátítani kívánt anyagot. Griffith szerint a nyelvezetet könnyen egyszerűbbé lehetne tenni az eredeti tartalom megtartása mellett is. „Egyszerűen csak egy teljesen fölösleges, szükségtelen akadályt tolunk a jelentkezők elé” – jegyezte meg még ezzel kapcsolatban Griffith.

Az állampolgárságot szerzők aránya azonban a keleti-ázsiai bevándorlók körében csökkent a legélesebben. Ez a ráta ugyanis 1996-ban 83% volt, 2016-ban azonban csak 45%. Ez a csökkenés valószínűleg a kínai bevándorlóknak tudható be, akik manapság kevésbé hajlamosak lemondani eredeti állampolgárságukról, anyaországuk egyre emelkedő gazdasági mutatói miatt. Mindeközben az amerikai, illetve európai háttérrel rendelkezőket vizsgálva az állampolgárságot szerzőek aránya nagyjából állandó.

Az állampolgárság elnyerése olyan kiváltságokat ad, mint Kanada határainak teljesen szabad átlépése, kanadai útlevél, valamint a kanadai választásokon való részvételi jog. „A bevándorlók, akik kanadai állampolgárságot szereznek, általában aktívabb tagjai a kanadai társadalomnak, nagyobb részben vállalnak részt a közös ügyekből, valamint többel is járulnak hozzá a társadalom gyarapodásához. Tehát, az állampolgárság megszerzése egyszerre jelent egyéni és társadalmi hasznot” – tette még hozzá Griffith.

Szemlézte: Faragó Bence