Blog

Egyre több kínai nemzetiségű bevándorló érkezik az Egyesült Államokba a Darién régión keresztül

Továbbra is tömegek érkeznek illegálisan az Egyesült Államokba Dél-Amerikából. Azonban, a latin-amerikai lakosság mellett a kínaiak száma is rohamosan megnőtt az utóbbi pár hónapban, elsősorban a kiinduló ország gazdasági körülményei és politikai nyomása miatt. A Kínából Amerikába irányuló…

Továbbra is tömegek érkeznek illegálisan az Egyesült Államokba Dél-Amerikából. Azonban, a latin-amerikai lakosság mellett a kínaiak száma is rohamosan megnőtt az utóbbi pár hónapban, elsősorban a kiinduló ország gazdasági körülményei és politikai nyomása miatt. A Kínából Amerikába irányuló migrációról a The New York Times készített beszámolót.

A The New York Times korábbi cikke alapján az idei évben fokozatosan megnövekedett a Dél-Amerikán keresztül Egyesült Államokba tartó kínai bevándorlók száma. Döntő többségük a Darién régiót átszelve ér el az USA-ba. Ugyanakkor eddig kínai nemzetiségűek nemigen közlekedtek a felettébb veszélyes régióban, hiszen azt elsősorban a dél-amerikai országokból emigrálók, kisebb számban pedig indiaiak, nepáliak, kongóiak és kameruniak vették igénybe. Sőt, azt is meg kell jegyeznünk, hogy a képzett lakosság legális úton érkezik az államokba, például munkavállalási vízummal, illetve oktatás céljából történő tartózkodási engedéllyel.
A nagytöbbség azonban az alsóbb középosztályból érkezik, akik bevallásuk alapján gazdasági indíttatásból hagyták ott Kínát, egyrészt a komoly állami megszorítások okozta félelem miatt, másrészt pedig azért, mert ha a gazdaság lejtőre kerül, nem tárul semmilyen perspektíva sem eléjük, sem pedig gyerekeik elé.

Ők, a legális belépéssel ellenben egy, a közösségi médián terjedő „kézikönyvet” használnak, mely a Darién régión keresztül vezeti őket az USA-ba,

ahol az utasítások alapján át kell adniuk magukat az amerikai határőrségnek, az őrizetből kiszabadulva pedig menedékkérelmet igényelni, amelyet ha megkapnak, legálisan is az Államokban maradhatnak. 

2023-ban hivatalos adatok alapján 24 000 illegális határsértőt tartóztattak le az amerikai hatóságok, akik mind kínai nemzetiségűek voltak, ellenben az előző évvel, amikor 2005 fő kelt át a régión, vagy éppen a 2010 és 2021 közötti periódussal, amikor csupán 376 fő szelte át a Darién régiót Kínából.

A növekedés hónapokra lebontva is igen szembetűnő: míg januárban mintegy 913 főt regisztráltak a hatóságok, szeptemberben ugyanez a szám 2 588 fő volt.

A Kínából történő kivándorlás azonban nem újkeletű jelenség: a nyolcvanas és kilencvenes években több millió kínai hagyta el otthonát a jobb feltételek és a szabadabb társadalom reményében. A többségük mind nyugati, fejlett országokba emigrált, legtöbbjük az USA-ban telepedett le. Amikor azonban a 2000-es évek elején a kínai gazdaság fejlődésnek indult, a jövedelmek rohamosan megnövekedtek, csakúgy, mint a munkalehetőségek száma, a kormány pedig részben felfüggesztette a társadalmi kontroll gyakorlását. Ez volt az az időszak, amikor nagyon sokan külföldi tanulmányaik befejeztével hazatértek és a tartós ottmaradást tervezték.

Az emigráció 2018-ban vette ismét kezdetét, azonban a 2020-as koronavírus válság bizonyos mértékben gátat szabott a folyamatnak, elsősorban a kormány szigorú intézkedései és lezárásai miatt.

Visszatérve a közép-amerikai bevándorláshelyzetre, a kínai nemzetiségűek döntő többsége Ecuadorba érkezik repülővel, mivel oda a belépés vízum nélkül is engedélyezett. Quitóból pedig az USA-Mexikó határ felé indulnak, viszont akkor már más latin-amerikai csoportokkal közösen. Ahogy azt már említettük is, a közösségi médiának különösen nagy szerepe volt a régió „népszerűségének” növelésében, hiszen a platformokon és csevegőkön számos videó és poszt keringett, amely gyakorlatilag lépésről lépésre leírja az Amerikába vezető utat, kezdve azzal, hogy mit kell pakolni és hogyan kell átkelni az esőerdőn, egészen azokig a tanácsokig, amelyek arra adnak javaslatot, hogy mennyivel fizesse le az adott ország hatóságait a migráns. A nyelvismeret hiánya sem okoz különösebb problémát, hiszen a különböző fordítóprogramok révén úgy tudták átszelni Közép-Amerikát, hogy teljes mértékben megértették magukat.

A legtöbben az USA-ba San Diego környékén lépnek be – szeptemberben például az illegális határsértők 98%-át itt tartóztatták le. Akiknek sikerül átjutniuk, ideiglenesen maradnak a városban, csupán addig, amíg egy közvetítő nem jön értük és viszi el őket eldugottabb, hegyvidéki településekre, ahol megvárják a menedékkérelmük bírálatát.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon