13/07/2022

Blog

Elértünk a woke forradalom csúcsára?

Az újbaloldali, progresszív mozgalom kifulladásának esélyeiről értekezik Oliver Traldi a City Journal hasábjain.

Az újbaloldali, progresszív mozgalom kifulladásának esélyeiről értekezik Oliver Traldi a City Journal hasábjain.

Hol tart most a woke forradalom? Nem érte-e el már a zenitjét? Erről írt cikket az amerikai konzervatív City Journalba Oliver Traldi. A szerző szerint az ultraprogresszív mozgalom az intézményekben megszerzett hatalmára koncentrál, de az emberek nézeteit nem tudta eléggé átalakítani.

Felidézi: egy évtizeddel előtt hatalmas változások kezdődtek Amerika kulturális és intellektuális elit intézményeiben, az egyetemektől az újságokon át a múzeumokig. Hívhatjuk woke ideológiának, posztmodern neomarxizmusnak, kritikai rasszteóriának - a lényeg, hogy a dolog megtörtént. Új és extrém eszmék törtek fel fajokról és genderről.

Az ideológiai forradalom iparággá nőtte ki magát: tanácsadók és sztárelőadók jelentek meg, milliókat keresve. A konzervatív oldalon pedig a woke nagy kritikusai emelkedtek ki sztárokká.

Traldi úgy látja, az elmékért folytatott harc változóban van, mert még a legprogresszívebbek is belefásultak az "ébredésbe". Ennek egyik oka az, hogy az állandósult belső harcok tönkreteszik az intézményeket, azokat is, amelyeket a progresszív elit birtokol. Trump másfél évvel ezelőtti, hatalomból való kiesése is sokat gyengített az örökös harcosok pozícióján. A woke ideológusok érvkészletei is kifogyóban vannak a szerző szerint.

Traldi úgy látja: a woke ideológia forradalminak mutatta be magát, de végül bürokratikussá vált. Az intézményi politikákban ezért még tovább fog élni, de az emberek hitrendszerét már nem tudja teljes mértékben meghódítani.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon