Blog

Éleződik a konfliktus a Skót Nemzeti Párt és a központi brit kormányzat között

Boris Johnsont feljelentették a rendőrségen, amikor Skóciába látogatott. Ennek apropóján a Daily Mail hosszú cikkben ismertette a közelmúltban kirobbant vitát a Boris Johnson-vezette londoni kormány és a Skót Nemzeti Párt (SNP) között.

Boris Johnsont feljelentették a rendőrségen, amikor Skóciába látogatott. Ennek apropóján a Daily Mail hosszú cikkben ismertette a közelmúltban kirobbant vitát a Boris Johnson-vezette londoni kormány és a Skót Nemzeti Párt (SNP) között.

A konfliktust a skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt vezetője, Nicola Sturgeon provokálta ki. Sturgeonnak nem tetszett, hogy Johnson Skóciába látogatott január 28-án, hogy megtekintse a koronavírus járvány elleni védekezés néhány fontos ottani intézményét, és elismerését fejezze ki a védekezés frontvonalában dolgozóknak.


Sturgeon úgy vélte, nem volt helyénvaló, hogy a szigorú határlezárások idején a brit miniszterelnök Skóciába utazik. Véleménye szerint Johnson látogatása nem volt „elengedhetetlenül fontos,” ezért a királyság miniszterelnöke jobban tette volna, ha otthon marad.


Ha ez nem lett volna elég, skót nacionalisták még fel is jelentették Boris Johnsont a rendőrségen, mivel szerintük megsértette a Covid szabályokat. A skót rendőrség szűkszavú közleményében tudatta, hogy Boris Johnson miniszterelnöki minőségében érkezett Skóciába munkalátogatásra, és a rendőrség ennek megfelelően gondoskodott az esemény védelméről.


A Daily Mail szerint Johnson látogatásának célja nyilvánvalóan a brit egység fontosságának hangsúlyozása volt. A lap emlékeztetett, hogy


a központi kormányzat arra is rá akarta irányítani a figyelmet, milyen sok anyagi támogatást nyújtott Skóciának a pandémia leküzdéséhez.


A látogatáshoz időzítve bejelentették egy új oltóanyaggyár felállítását Skóciában, amely a tervek szerint már az év végén 60 millió adag vakcinával látná el az Egyesült Királyság lakosságát. Utazása előtt Jonson pedig azt emelte ki, a központi költségvetés mintegy 8.6 millió fontot juttatott a skót kormánynak a közszolgáltatások fenntartására, megvédve így több mint 930,000 skóciai állampolgár munkahelyét.


A Downing Street 10. lakójának kabinetfőnöke, Michael Gove is megvédte a látogatást. Kijelentette, Johnson az egész ország miniszterelnöke, és munkájának a része, hogy kimegy terepre, és személyesen mond köszönetet a védekezésben résztvevőknek. A konzervatív napilap megjegyezte,


a brit alsóház elnöke, a Tory Jacob Rees-Mogg pedig gyorsan rá is ragasztotta Sturgeonra a „Sokatnyafogó” csúfnevet, mondván, az SNP vezetője korábban amiatt is panaszkodott, hogy a királyi család tagjai Skóciába járnak.


Arra is felhívta viszont a figyelmet a Daily Mail, hogy a skótok elszakadása az Egyesült Királyságtól valós veszéllyé kezd válni. A legutóbbi felmérések szerint a skótok 57%-a az elszakadásra voksolna egy népszavazás esetén. Mivel a közvéleménykutatások az SNP elsöprő győzelmét vetítik elő a májusi választásokon – az előrejelzések szerint 53%-ot kapnának a skót nacionalisták – elképzelhető, hogy hamarosan alkalmuk is lesz a skótoknak élni a lehetőséggel, hogy kinyilvánítsák függetlenségüket. Bár egy ilyen referendumot London mindenképpen illegitimnek bélyegezne, az elszakadáspártiak győzelmének következményei beláthatatlanok lennének.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia