Blog

Elítélt terrorista kapott pozíciót Mark Rutte liberális pártjában

Újabb botrány kavarta fel az állóvizet a holland belpolitikában. A liberális kormánypárt, a VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democrati - Szabad Demokrata Néppárt) most azért került a középpontba, mert kiderült hogy egy terrorizmusért elítélt személy vált a párt terrorizmus elleni bizottságának…

Újabb botrány kavarta fel az állóvizet a holland belpolitikában. A liberális kormánypárt, a VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democrati - Szabad Demokrata Néppárt) most azért került a középpontba, mert kiderült hogy egy terrorizmusért elítélt személy vált a párt terrorizmus elleni bizottságának vezetőjévé.

A Mark Rutte miniszterelnök vezetett párt és kormány botrányaival már mi is foglalkoztunk korábbi cikkeinkben itt és itt. Mint ahogy a bevezetőben is említettük, nemrég pattant ki, hogy a VVD berkein belül működő bizottság megtette elnöknek a korábban több gyilkossággal is összefüggésbe hozott terrorista csoport egyik volt tagját, Soumaya Sahla-t. De ki is a szóban forgó hölgy, és mi az a Hofstad csoport és hálózat?

Sahla marokkói származású holland állampolgár, aki iszlám teológiát tanult szülőhazájában. Később megismerkedett és férjül ment a Hofstad-csoport egyik tagjához, s így került be a szervezet vérkeringésébe. A csoport főleg fiatal férfiakból állt, akik ugyan holland állampolgárok voltak, de legtöbben második, vagy harmadik generációs bevándorló családból származtak, leginkább Marokkóból.

Nevükhöz kötődik a híres holland filmrendező Theo van Gogh meggyilkolása, illetve több meghiúsult bombatámadás is a holland parlament vagy nukleáris erőművek ellen.

A csoport a nevét a holland titkosszolgálatoktól kapta, amelyek fokozatosan figyeltek fel a terrorista sejt működésére. Sahla ennek a hálózatnak az aktív tagja volt egészen 2005-ig, amikor is őt és több társát letartóztatták. Az akció során az általuk használt gépjármű is tele volt automata fegyverekkel, valamint a későbbi házkutatások során is találtak lőfegyvereket a rendőrök. Sahla-t terrorista csoportban való részvétel, illegális fegyvertartás, valamint gyilkosságra való előkészület miatt ítélték (ezt később a legfelsőbb bíróság elvetette) három év börtönre 2008-ban. Az utolsó fellebezésre és ítéletre 2014-ben került sor, a bíróság ekkor is bűnösnek találta. Elmondása szerint hamar megbánta a tetteit, s a börtönben politológiát kezdett el tanulni, s megismerkedett a liberális demokráciával. Radikális iszlám nézeteit meglepően gyorsan hátrahagyva lett hirtelen a liberalizmus élharcosa. Később a VVD egykori pártelnöke, Frits Bolkestein vette pártfogásába, s így lépett be a liberális pártba is.

Olvasóink valószínűleg ugyanúgy meglepődnek, hogy vajon hogyan lehet egy korábban elítélt terrorista egy magát jobboldalinak és a szabadságjogok védelmezőjének tartott párt tagja, de ezt írjuk csak fel a holland politikai kultúra számlájára.

A neve és az ügy az új Rutte kormány felállása miatt tartott parlamenti vitában merült fel, s derült ki, hogy múltja ellenére pozíciót kapott a VVD-n belül. A legnagyobb holland jobboldali párt, a PVV ( Szabadság Párt - Partij voor de Vrijheid), és vezetője Geert Wilders hívta fel erre a tényre a figyelmet, amely miatt heves vita alakult ki a holland alsóházban.

Wilders személyesen is érintett az ügyben, hisz ő is szerepelt a Hofstadt-csoport listáján, mint meggyilkolandó politikus.

A tweet fordítása: Az olyan emberek mint Soumaya Sahla életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki rám (a folyamatos védelem és házi őrizet miatt – a szerk.). Be vagyok zárva, míg ő szabadon élhet.

A holland politikus felszólította a VVD-t, hogy azonnal zárja ki a korábbi iszlamistát. A kormánypárt ennek azonban nem tett eleget, bár frakcióvezetőjük szerint is „kényelmetlen helyzetbe” hozta őket az ügy. A posztjáról végül maga Sahla mondott le, de párttagságát nem szünteti meg.

Wilders megkeresésünkre elmondta, hogy kissé komikusnak tartja a helyzetet, hisz egy olyan személy ellen kellett felszólalnia, aki korábban meg akarta gyilkolni őt.

Üdvözölte a lemondását: „Jobb később, mint soha”, de továbbra is azon az állásponton van, hogy párttagságát is meg kellene szüntetni. Egyetért vele egy volt belbiztonsági ügynök is, aki korábban épp Sahla-t és hálózatát figyelte meg. Sheila Bordewijk csalódott a kormánypártban, és elképesztően bizarrnak tartja, hogy egy volt terrorista kaphat pozíciót a politikában.

Velük szemben a VVD ifjúsági tagozata jó liberálisként természetesen védelembe vette Sahla-t. A JOVD szerint ugyanis pont egy ilyen „deradikalizált” személy a legjobb ember a terrorizmus elleni harcra, s nagyot csalódtak saját pártjukban az üggyel kapcsolatban. Azt már csak hallkan jegyezzük meg, hogy Sahla testvére a D66 nevű, szintén liberális, és szinten kormányzó párt tagja, sőt parlamenti képviselője is.

Írta: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!