Blog

Előretörnek a bűnbandák a járvány árnyékában

Hogyan lép fel a maffia a koronavírus ellen? Hogyan próbálják konszolidálni hatalmukat a kartellek a járvány alatt? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Audrey Wilson a Foreign Policy-n megjelent cikke hasábjain.

Hogyan lép fel a maffia a koronavírus ellen? Hogyan próbálják konszolidálni hatalmukat a kartellek a járvány alatt? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Audrey Wilson a Foreign Policy-n megjelent cikke hasábjain.

Latin-Amerika országaiban (a cikk Salvadort, Brazíliát és Mexikót emeli ki) a helyi drogkartellek kihasználják a járvány okozta helyzetet, s folyamatosan építik ki saját, párhuzamos államukat az adott országon belül.

Ezen csoportok a szerző szerint a puha hatalmukkal (soft-power) fokozatosan biztosítanak olyan szolgáltatásokat a lakosságnak, amelyekre az adott állam nem képes (ételosztás, közrend fenntartása stb.). Rio de Janiero favelláiban a helyi bandák tartatják be például a karanténintézkedéseket, s határoznak egyes gyógyszerek áráról. Emiatt ezen „szervezetek” befolyása az adott országok gazdaságára és politikájára megnőhet, míg a lakosság szemében akár konszolidálódhatnak is, mondván ők segítették ki az embereket a járvány alatt, nem az állam. A szerző szerint könnyen előfordulhat, hogy

a japán jakuzákhoz vagy az olasz maffiához hasonlóan, a válságban csak megerősödnek ezen bűnszervezetek, ami miatt később még nehezebb lesz fellépni a hatalmuk ellen.

A helyzetet Olaszországban is kihasználja a maffia. A cikk szerint a járvány neheze elkerülte ugyan az ország déli régióját, a lezárások és az abból fakadó gazdasági nehézségek azonban már nem. A védelmi intézkedések miatt ugyanis emberek ezrei vesztették el munkájukat, s ezzel biztos megélhetésüket. Emiatt megnőtt a segélyekre rászorulók száma, amit a maffia ki is használ. Egyes hírek szerint Nápolyban például teljesen „átvették” a segélyezési és élelmiszer csomagok kiosztását a helyi önkormányzatoktól és városoktól. A szicíliai Palermo városa – amelynek nem kevés tapasztalata van a maffiával – végül saját segélyezési programot indított, amellyel „megszakították” a maffia elosztási láncait. A város polgármestere szerint a bűnszervezetek elleni harcban kulcsfontosságú, hogy a városi vezetés gyorsan reagáljon, hisz csak így lehet legyőzni a bűnbandákat.

Olaszországban további aggodalomra adhat okot, hogy egyes hírek szerint a maffia beszivárgott az oltási programba is.

Az országban már többször probléma volt, hogy egyesek a bűnözőktől vett covid-igazolásokat próbáltak használni. Olaszországban ugyanis univerzálisan az összes munkavállalónak kötelező az oltás, de továbbra is sokan vannak, akik elutasítják a vakcinát. Ez remek üzleti lehetőséget teremt a maffiának, amivel él is. Sokan attól is félnek, hogy a bűnszervezet a konkrét oltásokra is rátette a kezét, s fokozatosan jut hozzá a vakcinákhoz, hogy azokat saját célra felhasználja vagy értékesítse a fekete piacon.

Afganisztánban a tálib hatalomátvétel előtt az iszlamista mozgalom a bűnbandákhoz hasonlóan a központi kormány hiányosságai miatt saját maga kezelte a koronavírust és annak hatásait az általa uralt régiókban. A tálibok szerint az Iránból érkezőket (a perzsa állam volt a covid egyik korai gócpontja) ugyanis mindig elkülönítették, valamint karanténközpontokat is létrehoztak a potenciálisan fertőzött személyek számára.

Összefoglalva jól kirajzolódik, hogy ezen szervezetek és bűnbandák elsősorban olyan országokban és területeken tevékenykednek, ahol gyenge az állam, a központi hatalom. Ezt kihasználva saját maguk tartják fent a rendet, s biztosítják a lakosság biztonságát és ellátását.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!