Blog

Észak-koreai fegyvereket használhatott a Hamasz az Izraellel szembeni támadásához

A Hamasz harcosai valószínűleg észak-koreai fegyvereket vetettek be az Izrael elleni október 7-i támadásuk során - derül ki az AP News híréből. Egy palesztin terrorista által készített videófelvétel és az Izraeli Védelmi Erők által lefoglalt fegyverek alapján merült fel a gyanú Észak-Koreával…

A Hamasz harcosai valószínűleg észak-koreai fegyvereket vetettek be az Izrael elleni október 7-i támadásuk során - derül ki az AP News híréből. Egy palesztin terrorista által készített videófelvétel és az Izraeli Védelmi Erők által lefoglalt fegyverek alapján merült fel a gyanú Észak-Koreával kapcsolatban. Ennek ellenére Phenjan tagadja, hogy fegyverrel látná el a militáns csoportot.

A Hamasz október 7-én indított sikeres támadása Izraellel szemben nagyon sok szakértő számára okozott fejtörést. Miért nem tudta észlelni az izraeli titkosszolgálat, hogy a Hamasz már hónapok óta aktívan képzi ki saját katonáit Izrael területén végrehajtandó hadműveletekre, vagy miképpen tudott szerezni annyi rakétát a terrorszervezet, hogy a világ egyik legjobb légelhárító rendszerét képes legyen túlterhelni? Sok a megválaszolatlan kérdés, nagyon kevés a biztos válasz. Természetesen ezt a konfliktust sem lehet kizárólag a két országra leszűkítve vizsgálni, hiszen a hidegháború örökségeként a nagyhatalmi párharcok továbbra is érintik a régió jelenét. Több elemzésben felmerült, hogy Irán valamilyen szinten a Hamasz mögött áll, bár ez a mai napig nem bizonyítható hivatalosan. Felmerül azonban a kérdés: hogy kerülnek észak-koreai fegyverek a Közel-Keletre a több ezer kilométerre fekvő félszigetről?

Dél-koreai katonai szakértők elemezték az izraeli harctéren lefoglalt fegyvereket. Az elemzés rámutatott, hogy egy részük egy, az észak-koreai hadsereg kötelékeiben is alkalmazott F-7-es rakéta-meghajtású gránát, amit a gyalogság elsősorban páncélozott járművek ellen használ, valamint találtak még 122 mm-es tüzérségi lőszert is. Phenjan tagadja a vádakat, szerinte az Egyesült Államok csupán megtéveszteni akarja a nemzetközi közösséget.

Milyen módon kerültek a Hamasz kezébe ezek a fegyverek? Észak-Korea ellen eddig 6 alkalommal vezetett be az ENSZ szankciókat nukleáris programjának tesztelése következtében. Mivel ezek nagyon erősen megtépázzák az észak-koreai gazdaságot, ezért a rezsimnek megoldást kellett találnia az atomprogram és a hadseregfejlesztés folytatására.

Észak-Korea tehát eladja fegyvereit a közel-keleti terrorcsoportoknak, amiből képes folytatni fejlesztéseit.

Sok közel-keleti kutató számára azonban nem meglepő Phenjan fegyvereinek jelenléte a térségben. N.R. Jenzen-Jones fegyverszakértő, az Armament Research Services tanácsadó cég igazgatója a következőképpen fogalmazott: „Észak-Korea régóta támogatja a palesztin militáns csoportokat, és korábban észak-koreai fegyvereket is dokumentáltak a betiltott szállítmányok között. Az F-7-et például Szíriában, Irakban, Libanonban és a Gázai övezetben is feljegyzeték korábban." 

Akad eset arra vonatkozólag is, amikor az észak-koreai rezsim fegyverszállításai a nyilvánosság kereszttüzébe kerültek: 2009 decemberében a thaiföldi hatóságok megállásra kényszerítettek egy észak-koreai teherszállító repülőgépet, amely a jelentések szerint 35 tonna hagyományos fegyverzetet, köztük rakétákat és rakéta-meghajtású gránátokat szállított, amikor üzemanyag-utántöltés céljából megállt a bangkoki repülőtéren. Thai tisztviselők akkor azt mondták, hogy a fegyverek Iránba tartottak. Az Egyesült Államok később, 2012-ben azt mondta, hogy a thaiföldiek által feltartóztatott szállítmányt a Hamasznak szánták.

Összefoglalva elmondható, hogy az észak-koreai fegyverzet jelenléte a térségben egyáltalán nem újkeletű. A kérdés az, hogy a fegyvereken kívül a Nyugat aktívabb diplomáciai kapcsolatot szorgalmaz-e Iránnal és a térség más hatalmaival, hogy a Hamasz és Izrael közötti konfliktust minél hamarabb lezárják és tűzszünetet hirdessenek a felek.

Kíváncsi vagy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus többi részletére is? A témában született írásainkat itt találod!

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Faceb