Blog

Évet értékelt Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök első hivatalos State of the Union (évértékelő) beszédét tartotta a Kongresszus előtt elnöksége első évének eredményeiről.

Donald Trump amerikai elnök első hivatalos State of the Union (évértékelő) beszédét tartotta a Kongresszus előtt elnöksége első évének eredményeiről.

 

A beszédnek még a konzervatív hallgatóság sem örülhetett felhőtlenül: az eddigi mérleg főbb elemei a szokatlanul magas, 1,5 billió dolláros infrastrukturális kiadási terv, a bevándorlási reform, amely amnesztiát adna 1,8 millió illegális bevándorlónak, továbbá az Obamacare néven ismert, többek által kudarcosnak ítélt egészségügyi rendszer „reformja”, amely nem kínált tényleges alternatívát.

Trump elnökségének sikere ugyanakkor tagadhatatlan a gazdasági szférában, bár bizonyos felmérések szerint az amerikai állampolgárok nagy része ezen a területen félre-, illetve alulinformált. Az adócsökkentések pozitív hatásai, a csökkenő munkanélküliség (legmarkánsabb a változás a feketék és a latinajkúak körében), a növekvő bérek, valamint az új munkahelyek számának növelése: mind az elmúlt év gazdaságpolitikájának eredményei.

Az amerikai politikában általánosan elvárt, hogy az elnök évértékelő beszéde alatt a széles körben elfogadott, a közös amerikai értékrendre utaló témák hallatán a hallgatóság párthovatartozástól függetlenül tapssal, időnként felállva, tapsolva fejezze ki egyetértését. Külön érdekes, hogy ezúttal a demokraták a pozitív gazdasági fejlemények adatait is némán, taps nélkül hallgatták végig.

Trumpról köztudott, hogy nem rajong azokért, akik az amerikai tradícióval szembemenve nem állnak fel a himnusz alatt. Az utóbbi években a „szisztematikus rasszizmus” elleni küzdelem szimbólumává vált, hogy egyes közéleti személyiségek, sportolók, hírességek nem fejezik ki tiszteletüket a himnusz vagy a nemzeti lobogó iránt. A demokrata képviselőket érzékenyen érinthette, hogy a beszéd alatt többször is visszatért erre a témára, kijelentve, hogy az amerikaiak tiszteletüket mind a himnusz alatt, mind a zászló előtt felállással kell kimutassák.

Ennek ellenére a demokraták ülve maradtak. Még annak a 12 éves fiúnak a történetét hallva is, aki a „The Flag and Flower Challenge” mozgalom elindításával arra hív, hogy olyan katonasírokra tegyenek virágot és egy amerikai zászlót, amelyeket ritkán vagy egyáltalán nem látogatnak. Az elnök szerint ez a történet is arra kell emlékeztesse az amerikaiakat, hogy a himnusz alatt miért szokás szívünkre tett kézzel állva maradni.

Donald Trump szerint nem szabad elfelejtkezni Otto Warmbierről, akit az észak-koreai hatóságok lopás miatt tartóztattak le 2016 januárjában. Koncepciós perét követően börtönbe zárták, a gyanúk szerint megkínozták, majd kómába esett és egy héttel 2017 júniusi hazaengedését követően elhunyt. Az elnök ezen visszaemlékezése azért is jelentős, mert az amerikai baloldalról többen Kim Dzsong Unhoz, a kommunista észak-koreai diktátorhoz hasonlították személyét.

Trumpot elnökségének első évében számos alkalommal érte az a vád, hogy nem elnökhöz illően viselkedik. A State of the Union beszéd csattanós válasz volt a kritikusoknak, hiszen egy magabiztos, összeszedett és erős jövőképpel rendelkező elnök nyilvánult meg a Kongresszus előtt.

Őri-Kovács Márton írása