Blog

Fehér rendőrt fenyegetett LeBron James a politikai korrektség jegyében

A Los Angeles Lakers csillaga továbbra is bokasérüléséből lábadozik, a pályán kívül mégis sikerült felhívnia magára a figyelmet egy Twitter-bejegyzéssel, amelyben kvázi megfenyegetett egy rendőrt.

A Los Angeles Lakers csillaga továbbra is bokasérüléséből lábadozik, a pályán kívül mégis sikerült felhívnia magára a figyelmet egy Twitter-bejegyzéssel, amelyben kvázi megfenyegetett egy rendőrt.

„Te vagy a következő” – ezt az üzenetet tette közzé hivatalos Twitter-oldalán LeBron James, miután április 20-án egy fehér rendőr lelőtt egy tétlen illetőre késsel támadó fekete tinédzserlányt az Ohio állambeli Columbus egyik kertvárosi övezetében. Az esetről intézetünk vendégkutatója, a The American Conservative főszerkesztője, Rod Dreher is kifejtette véleményét, amelyet ebben a cikkünkben olvashatnak.

LeBron James a „Te vagy a következő” kijelentéssel egyértelműen arra a Derek Chauvinra utalt, akit a napokban minden vádpontban bűnösnek talált az esküdtbíróság. A lövést leadó rendőrről egy képet is csatolt a csaknem 50 milliós követőtáborának. Eközben a testkamerás felvételek alapján több szakértő is úgy ítélte meg az esetet, hogy 

a halálos erő alkalmazása – bármennyire tragikus is – indokolt volt, hiszen jó eséllyel életet, vagy akár életeket mentett.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a szituáció nagyon gyorsan eszkalálódott, a helyszínre érkező rendőrnek pedig a pillanat tört része alatt kellett döntenie. James később törölte a posztot, és beismerte, hogy nem kellett volna hirtelen felindulásból ítélkeznie, valamint


azt nehezményezte, hogy a szavait mások csak még több rasszista gyűlölködés szítására használták fel. Ezzel egyébként ironikus módon éppen őt, illetve az eredeti bejegyzését vádolták többen is.

Az esetet kommentálta a színesbőrű konzervatív youtuber, Greg Foreman is. Erről készült videójában négy okot is felsorolt, amiért a tavalyi nagydöntő MVP-je bölcsebben tenné, ha a megnyilvánulásai előtt tájékozódna, vagy inkább meg sem szólalna az ügyben. LeBron James először is magát járatja le – hangsúlyozza Foreman. Emellett bosszúságot okoz minden, a munkáját tisztességesen végző rendőrnek (többek között azoknak is, akik az ő védelmét biztosítják), arról nem is beszélve, hogy hozzáállásával pont a fekete közösségnek árt. Foreman abban is biztos,


hogy épp a James-féle közszereplők osztják meg leginkább a társadalmat, és élezik ki még jobban a faji szembenállást.

A vlogger számos további kritikát olvas rá a sztársportolóra. Kifogásolja, hogy James semmilyen mélyebb tartalmat nem ad hozzá az egyébként fontos diskurzushoz, hanem felszínes, ámbár sziklaszilárd kijelentéseivel csak rombolja azt.


Tényleg képes vagy azt sugározni a többmilliós rajongótáborodnak, hogy egy rendőrt el kéne ítélni, amiért az megpróbálja megmenteni egy megtámadott fekete lány életét?

– teszi fel meghökkenve a kérdést, hozzátéve, hogy a rasszista narratívát olyan obszcén mértékig feszítették, hogy ma már a körülmények abszolút mellékesek, ha a lövedék egy fehér járőr fegyverét hagyja el.

Ehhez hozzáfűzve Foreman szóba hozza azt a kettős mércét is, amelyet a Black Lives Matter és támogatói alkalmaznak. Azok a fekete életek, amelyek – nem fehérek és nem is rendőrök által – tucatszámra vesznek oda nap mint nap Amerika-szerte, egyáltalán nem foglalkoztatják őket, ellenben egy fehér rendfenntartónak már a jogos, más életeket megvédő intézkedésébe is képesek beleállni. Például, miután a minap egy autóban ülő 7 éves kislány bandák szította lövöldözés áldozata lett Chicagóban, az NBA-szupersztár valamiért nem nyilvánított semmilyen formában véleményt.


Csakis az számít, hogy mi illik bele abba a narratívába, amit le akarnak nyomni az emberek torkán

– világít rá a fájó igazságra Foreman.

Szemlézte: Irlanda Balázs