Blog

Fél a Brexittől az ír üzleti élet

Egy friss kutatás szerint az írországi vállalatvezetők elsődlegesen a Brexitet tartják 2017 legnagyobb veszélyének.  A munkabérek helyzete és a képzett munkaerő hiánya mellett a megkérdezett üzletemberek a politikai élet hazai és külföldi bizonytalanságától tartanak. Az ír…

dublin_1.jpg

Egy friss kutatás szerint az írországi vállalatvezetők elsődlegesen a Brexitet tartják 2017 legnagyobb veszélyének.  A munkabérek helyzete és a képzett munkaerő hiánya mellett a megkérdezett üzletemberek a politikai élet hazai és külföldi bizonytalanságától tartanak. Az ír miniszterelnök eközben úgy nyilatkozott: ugyan Washingtonnal szoros együttműködésre készül, továbbra is rasszistának tartja Donald Trumpot – írja az Irish Mirror.

A Dublini Kereskedelmi Kamara új kutatása szerint az ír üzletemberek leginkább az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésétől félnek. A júniusi referendum körüli bizonytalanság tovább borzolta a kedélyeket.

A kutatásban megszólított vállalatok egynegyede nevezte első számú aggodalmának a Brexitet. Az íreket elsődlegesen az a tény nyugtalanítja, hogy a jövőben várhatóan nehezebben férhet hozzá a legnagyobb kereskedelmi partnerének piacaihoz Írország.

Minden hatodik cégvezető a munkabérekre is 2017 nagy fenyegetéseként tekintett, ez volt összességében a második legnagyobb aggály. A munkaerő képzettségének hiányát a negyedik helyre sorolták.

A megkérdezettek negyvennégy százaléka számít arra, hogy nyereségesebb lesz a cége, mint 2016-ban volt. Harminchét százalékuk ugyanakkora nyereségre számít.  A cégvezetők által megnevezett veszélyek között szerepel még az ország politikai bizonytalansága, az árfolyamok ingadozása és az Egyesült Államok politikájának változásai is.

Írország miniszterelnöke a napokban úgy nyilatkozott, nem bánta meg, hogy rasszistának és veszélyesnek nevezte Donald Trumpot, a megválasztott amerikai elnököt. Enda Kenny azért finomított álláspontján és úgy fogalmazott, hogy Trump megjegyzései a kampánya során a „csata hevében” születtek. Kendy elmondta, hogy szoros együttműködésre készül a Fehér Házzal. Elárulta, hogy Trumppal már egyeztetett és egyetértettek abban, hogy az új amerikai kabinettel is közeli munkát fognak folytatni.

Szemlézte: Szászi Áron