Blog

Félidei választások: a Képviselőházat vihetik a demokraták

Az előrejelzések szerint a demokraták 226 széket, és ezzel a többséget is megszerzik majd a Képviselőházban a november 6-ai féleidei választásokon, míg a republikánusoknak 209 hely jut.

republikanus_demokrata.jpg

Az előrejelzések szerint a demokraták 226 széket, és ezzel a többséget is megszerzik majd a Képviselőházban a november 6-ai féleidei választásokon, míg a republikánusoknak 209 hely jut.

A demokraták számára a hibahatár 203 és 262 hely megszerzése közé tehető. A Szenátusban a republikánusok 52 helyet fognak birtokolni, és ezzel megtartják a többséget a felsőházban, míg a demokratáké 48 szék lesz. A republikánusoknál a hibahatár 48 és 56 megszerzett hely közé esik. A CNN tudósítása.

A 2018-as kampány utolsó hétvégéje is lezajlott. Sok esetben ez az időszak hozza meg a tisztánlátást, azonban jelenleg nem ez a helyzet. A demokraták szerényen ugyan, de még mindig favoritnak számítanak, hogy megszerezzék a kontrollt a Képviselőházban, amelyet két vasárnap publikált országos közvélemény-kutatás is megerősített. Az ABC News/Washington Post mérései 8 százalékpontos előnyt jósolnak a kékeknek, az NBC News/Wall Street Journal pedig 7 százalékpontos vezetésre számít.

Figyelembe véve a választásokat megelőző pártpreferencia-mérések történetét, nem lenne meglepő, ha a mérések 2-3 százalékpontot hibáznának. Eszerint lehetséges az, hogy a republikánusok mégis meg tudják tartani az előnyüket az egész Kongresszusban. További bátorítást adhat a republikánusoknak, hogy mindkét közvélemény-kutatás szerint a demokrata előny pár százalékponttal csökkent az előző mérésekhez képest.

Ezzel szemben számos jel utal arra, hogy az egyéni körzetek egyre jobban a demokraták felé hajlanak. Ilyen billegő kerület például New Jersey hetedik körzete, ahol a korábban vezető republikánus Leonard Lance előnye elfogyott, majd átfordult a demokrata Tom Malinowski javára.

Ez alapján arra a meggyőző következtetésre lehet jutni, hogy a helyi körzeti közvélemény-kutatások eredményei kezdenek „felzárkózni” az általános országos mérésekhez. Erre a jelenségre egy másik példa Illinois 6-os választókerületében található, ahol Peter Roskam republikánus jelöltet régebbi kutatások hátrányban lévőnek mértek, majd a helyzet megfordult, végül azonban a körzet ismét a demokrata ellenfél javára billen, 2 százalékpontos győzelmet jósolva neki.

Szembetűnő, hogy a fent említett előrejelzett demokrata győzelmek egyáltalán nem nagymértékűek. Valójában mind a helyi, mind az országos mérések azt sugallják, hogy a körzetben, amely eldöntheti a választás sorsát, nem lesz nagyarányú demokrata győzelem. Ezenkívül továbbra is elképzelhető, hogy a demokraták egy közvélemény-kutatási hiba áldozatai lesznek, ezáltal a republikánusok pedig mégis kicsikarhatnak egy nagyon szoros győzelmet.

Szemlézte: Balogh Zita