Blog

Felkészül az energiapolitikai váltásra Írország

Írországban májusban jelentős szerepet kaptak a klímavédelmi és egészségügyi kérdések. Egyrészt a kormány energiacsökkentési tervére jött ki válaszul a PwC jelentése, amelyet Paul Melia ismertet az olvasóval. Másrészt európai viszonylatban egyedülállóan magas radongáz…

irorszag_energia.jpg

Írországban májusban jelentős szerepet kaptak a klímavédelmi és egészségügyi kérdések. Egyrészt a kormány energiacsökkentési tervére jött ki válaszul a PwC jelentése, amelyet Paul Melia ismertet az olvasóval. Másrészt európai viszonylatban egyedülállóan magas radongáz koncentrációt mutattak ki az országban, amely akár halálos kimenetelű is lehet magas radioaktivitása által. Erről az Irish Times és az Irish Mirror munkatársai tollából tudhatunk meg többet.

Írországban az elektromos áram 15 %-os áremelkedése várható, miután az ország még inkább elmozdul a megújuló energiaforrások irányába, ezzel csökkentve a szén felhasználását a gazdaságban. A jelenlegi állapot mentén való továbbhaladás azonban még költségesebb megoldás lenne Írország szempontjából – véli Paul Melia, az Independent írországi újságírója.

A PwC jelentése szerint az elektromos autók gyors elterjedése, a hagyományos autók lehetséges betiltása, és a szén felhasználására kiszabott adók megemelése mind hozzá fognak járulni a klímaváltozás megállításához. Miközben az elektromos áram ára 10-15 százalékkal megdrágul, az energiahatékonyságba és szállítmányozásba való beruházások által a háztartások energiafelhasználása hozzávetőlegesen 20 %-kal fog csökkenni. Az elektromos áram várható megnövekedése miatt a háztartások éves szinten 220 euróval többet fognak költeni számlákra, viszont ha Írország a jelenlegi szénfelhasználása mellett maradna továbbra is, akkor 510 eurós átlagos áremelkedéssel kalkulálhatnának a háztartások.

A cikk szerzője továbbá kiemeli a jelentésből, hogy a megújuló energiaforrásokra való fokozatos átállás gazdasági lehetőségeket is rejt. A technológia további fejlesztése és adoptálása új munkalehetőségeket és egészségesebb környezetet fog teremteni, főleg a tisztább levegőminőség által. Azon vállalatok, akik elkötelezettek a megújuló energiaforrások használata mellett – mint az Apple –, nagyobb valószínűséggel fognak befektetni az országban. Az alacsony szén-dioxid kibocsátás gazdasági előnyt jelenthet tehát Írország számára, amely vonzani fogja a közvetlen külföldi befektetéseket.

A kormány energiacsökkentési terve (National Mitigation Plan) azonban rengeteg kritikát kapott, mégpedig a jövőbéli kiadások és kockázatok megnövekedése miatt, amely a rövidtávú megoldások hiánya okozhat. A PwC jelentése szerint 2050-re 5,6 millirád eurós többletkiadás jelenhet meg világszerte a szén felhasználásának csökkentése miatt, mert a „politikai döntéshozók, fogyasztók, és vállalatok rövidtávú kibocsátás-csökkentésének elmaradása a jövőbéli költségek megnövekedését idézi majd elő”.

Írország energiacsökkentési terve mellett egy súlyos, a környezetre és emberre is ártalmas szennyezéssel küzd. Hozzávetőlegesen félmillió ember van veszélyeztetve a radongáz  túlzott mértékű jelenlététől, amely elsősorban súlyos tüdőbetegséghez vezethet, radioaktivitása miatt. A dohányzás után a radon gáz a második helyet foglalja el a tüdőrák okozóinak listáján. A dublini Trinity College tudósai szerint a lakosság 10 %-a van veszélyeztetve az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó radon miatt. Az ország délkeleti és nyugati részei vannak leginkább veszélyeztetve a tudósok szerint, azonban más területeken is meghaladhatja a még egészségesnek mondható értéket. Az átlagos beltéri szintnek az 550-szeres mértékét állapították meg a szakemberek. A felmérés szerint európai szinten Írországban mérték a legmagasabb radon koncentrátumot, világszinten pedig a nyolcadik legszennyezettebb Írország a színtelen, szagtalan, radioaktív gáz által. A Trinity College szakemberei arra biztatják az íreket, hogy ellenőriztessék le ingatlanuk fertőzöttségi szintjét.

Szemlézte: Pastrovics Martin