Blog

Fellép a terrorizmus ellen Új-Zéland miniszterelnöke

Jacinda Ardern a terrorizmus elleni globális törekvések élére áll.

Jacinda Ardern a terrorizmus elleni globális törekvések élére áll.

Az új-zélandi miniszterelnök közösen elnököl majd a jövő havi párizsi konferencián Emmanuel Macron francia miniszterelnökkel – számol be Jason Walls a New Zealand Herald hasábjain.

Jacinda Ardern és Emmanuel Macron májusban Párizsban találkozik, hogy a terrorizmus közösségi médián való terjesztésének megfékezésének lehetőségeit tárgyalják. A találkozó az 50 emberéletet követelő christchurch-i tragédia után pontosan két hónappal kerül megrendezésre. Célja, hogy a világ és a techcégek vezetői válaszoljanak a „christchurch-i hívásra”, és együtt kötelezzék el magukat az online terrorizmus és az erőszakos, szélsőséges tartalmak felszámolására.

Ardern bízik abban, hogy minden főbb közösségi média óriás válaszolni fog a felhívásra, mivel, ahogy a New Zealand Heraldnak elmondta, többükkel már tárgyalt is a témával kapcsolatban.

„A március 15-i támadás példa nélküli módon használta a közösségi médiát a terrorizmus és a gyűlölet terjesztésének eszközeként” – mondta Ardern. „Arra kérjük a vezetőket, lépjenek fel azért, hogy többé sohase használhassák a közösségi médiát olyan célokra, mint a március 15-i támadás esetén” – tette hozzá. „Mindannyiunknak cselekednünk kell, és ez a közösségi média szolgáltatóira is vonatkozik; nagyobb felelősséget kell vállalniuk a platformjaikon megjelenő tartalmak terén annak érdekében, hogy az erőszakos, szélsőséges tartalmakat ne lehessen közzétenni és megosztani.”

A christchurch-i lövöldözést követően Ardern külön kiemelte a Facebook szerepét, mivel ez a platform különösen kritikus pontja a terrorizmus elleni törekvések visszaszorításának. „Ez a csúcstalálkozó lehetőséget ad a kormányok és a techcégek közötti egység kifejezésére” – mondta Ardern, aki bízik abban, hogy a nagy cégek mind képviseltetni fogják magukat.

Ardern azt is elmondta, a színfalak mögött tragédia utáni első naptól fogva készül valamire, amiről a közelmúltban már több cégvezetővel tárgyalt. „Cselekednünk kell: nem hagyhatjuk, hogy csak az egyes kormányok döntéshozatali képessége befolyásoljon minket, természetesen a globális technológiai óriásoknak is vállalniuk kell a felelősséget” – nyilatkozta Ardern.

Mint ismeretes, a christchurch-i támadás során a támadó 17 percen keresztül közvetített élőben Facebookon, és többen is megosztották a linket. Mivel a Facebook szerint „nem kifejezetten felkavaró” tartalomról volt szó, elmulasztotta törölni a tartalmat a platformról.

A videót azóta eltávolította a Facebook, de Ardern arra sürgeti a Facebookot és a hasonló cégeket, lépjenek fel közösen a megelőzés érdekében.

Szemlézte: Gyarmati Emese