Blog

Finnországban kezdődik a nukleáris hulladék tárolásának új korszaka

Finnország válhat az első olyan országgá, amely megoldás talált a kiégett nukleáris fűtőelem rudak föld alatti tárolására. Mit tudunk ma a telephelyről és funkcióiról?

Finnország válhat az első olyan országgá, amely megoldás talált a kiégett nukleáris fűtőelem rudak föld alatti tárolására. Mit tudunk ma a telephelyről és funkcióiról?

Finnország válhat az első olyan országgá, amely megoldás talált a kiégett nukleáris fűtőelem rudakat föld alatti tárolására. A BBC Future júniusi elemzéséből kiderül, hogy hogyan is néz ki a telephely és mi lesz a funkciója.

A tárolóhely neve, “Onkalo”, amely finnül barlangot, üreget jelent, olyan dologra utal, amelyről nem lehet tudni hol ér véget és véget ér-e egyáltalán. Erre a találó névre keresztelték az Olkiluoto szigetén épülő létesítményt. A 450 méter mélyen fekvő tároló a világon az első kiégett nukleáris fűtőelemek tárolásra szolgáló hely.

Olkiluoto szigete három atomreaktornak ad otthont, melyből a harmadik idén indult el. Az ezektől nem messze épülő Onkalo várhatóan két éven belül kezdi meg működését. A létesítmény érkezését sokan, köztük a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója is, sorsfordítónak nevezte. 

Mindenki számára ismert a nagy aktivitású radioaktív nukleáris hulladékok geológiai tárolásának ötlete, de Finnország volt az első, amely meg is csinálta"

- nyilatkozta Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója egy 2020-as látogatás alkalmával.

Onkalo-t olyan, nagy aktivitású nukleáris hulladék tárolására tervezték, amely az ember számára felfoghatatlan ideig radioaktív marad. Az atomenergia jelenleg a világ villamosenergia-termelésének mintegy 10%-át adja. Mivel alacsony szén-dioxid-kibocsátású, sokan az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontos szereplőjének tekintik. A magas költségek, a hosszú építési idő, az atomreaktorok biztonságával kapcsolatos aggályok, valamint a nukleáris hulladék megoldatlan kérdése azonban sok helyen ellentmondásokat szültek.

Ennek ellenére számos ország, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság új reaktorokat épít vagy a meglévőket korszerűsíti a kapacitás növelése érdekében. India, Kína és Oroszország is hatalmas bővítéseket tervez.

Alább látható csak a következő két és fél évben működő reaktorral rendelkező országok listája:

Továbbra is vitatott az erőművek biztonsága és megoldást kell találni a felhalmozódó hatalmas mennyiségű kiégett fűtőanyagra és radioaktív hulladékra is, amely akár több százezer évig veszélyes maradhat a környezetre és az emberi egészségre. A hulladékot az emberektől távol és a környezettől elszigetelve kell tárolni egy emberi léptékkel szinte felfoghatatlan időtartamra. Ez a nehézség teszi a radioaktív hulladék biztonságos kezelését az atomenergia egyik legnagyobb problémájává.

"Több mint 60 éve mindannyian profitálunk az atomenergiából" - mondja Lewis Blackburn, brit egyetemi oktató, aki hozzáteszi: a mi tudós- és mérnök generációnk felelőssége, hogy vállalja a hulladék ártalmatlanításának kihívását, ahelyett, hogy a jövő generációira hagyná.

Finnország példát mutatott a világnak, hogy hogyan lehet sikeres együttműködéssel és nyilvános kommunikációval sikert elérni, ezért nevezik sokan a létesítményt mérföldkőnek.

Onkalo célja, hogy a radioaktív hulladékot legalább 100 000 évig biztonságban tartsa.

"Megpróbálunk valami olyat építeni, ami hosszabb ideig fog működni, mint amióta a homo sapiens létezik" - nyilatkozta Antti Joutsen, geológus.

Ez az emberi ésszel szinte felfoghatatlan időtartam számos új kérdést vet fel. A társadalomtudósok például azzal a kihívással küzdenek, hogyan figyelmeztessük a jövő nemzedékét az általunk hátrahagyott veszélyekre. Már olyan részletekre is kitértek, hogy milyen univerzális veszélyre felszólító jelzések léteznek, amelyet megértenek a távoli jövőben, amikor talán nyelv és emberek sem lesznek már. Mások szerint a tároló mélysége és elszigeteltsége miatt teljesen fölösleges megjelölni Onkalót.

Ez egy olyan vita, amiben túl sok az ismeretlen tényező ahhoz, hogy ma megoldást találjunk rá. Továbbra is kérdés, hogy Finnország valóban megtalálta-e a választ a nukleáris hulladékok kérdésére és hogy van-e arra garancia, hogy ez létesítmény a jövőben is biztonságos marad. Kérdések és kételyek maradnak, de Finnország törekvései mégis jó példát szolgáltatnak a nukleáris erőművel rendelkező országok számára. Onkalo mintájára Svédországban már most hasonló létesítmény épül, a jövőben pedig talán más országok is követik ezt az utat.

Szemlézte: Kocsis Gabriella

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon