Blog

Fordulat történt a török önkormányzati választásokon

Törökország fő ellenzéki pártja nagy választási győzelmet aratott a legfontosabb városokban, Isztambulban és Ankarában. A Köztársasági Néppárt győzelme jelentős csapás Erdoğannak, aki erős kampányt folytatott ezekben a városokban.

Törökország fő ellenzéki pártja nagy választási győzelmet aratott a legfontosabb városokban, Isztambulban és Ankarában. A Köztársasági Néppárt győzelme jelentős csapás Erdoğannak, aki erős kampányt folytatott ezekben a városokban.


A vasárnapi választásokon mintegy 61 millió török vehetett részt, és több mint egymillió fiatal szavazó először adta le voksát. A részvételi arányt az ország 81 tartományában több mint 77%-ra becsülték.

A Köztársasági Néppárt (CHP) megtartotta a polgármesteri székeket olyan nagyvárosokban, mint Ankara, Izmir és Isztambul, ahol a hivatalban lévő polgármester, Ekrem İmamoğlu, Erdoğan óta a legdinamikusabb török politikusként tűnt fel. A török elnök helyzetét tovább rontja, hogy a CHP és más pártok 15 másik településen is legyőzték a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) polgármestereit.

İmamoğlu másodjára nyerte el az isztambuliak bizalmát, ezúttal elsöprő, 51 százalékos győzelmet aratott az AKP-s Murat Kurummal szemben, aki csupán 39 százalékot kapott.

Az ellenzéki politikus lehet Erdoğan legnagyobb kihívója a 2028-as elnökválasztáson.

Alig öt évvel ezelőtt az AKP teljes egészében beborította Törökország helyi választási térképét egy széles övben keletről nyugatra, és egy többnyire megszakítás nélküli sávban északról délre, Anatólia közepén. Most a párt alig összefüggő foltokat mutat 15 tartományban, amelyek az ország északkeleti részétől a középső részéig húzódnak, ahol beleütközik a CHP vörös színű falába. Ezen felül a kurdbarát Népi Egyenlőség és Demokrácia Párt (DEM) lilája uralja Anatólia délkeleti negyedét. Megjelenik még a Nacionalista Mozgalom Pártjának királykékje is nyolc szétszórt területen.

Erdoğan 21 évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta ez volt az első alkalom, hogy pártja országszerte vereséget szenvedett az urnáknál.

A fővárosban, Ankarában az ellenzéki polgármester, Mansur Yavas 60 százalékos arányban olyannyira megelőzte riválisát, hogy már akkor győzelmet hirdetett, amikor a szavazatok kevesebb, mint felét számolták össze.

Erdoğan elismerte, hogy a választások nem úgy alakultak, ahogyan azt remélte, de Ankarában azt mondta támogatóinak, hogy ez „nem a véget, hanem egy fordulópontot jelent számunkra”.

A kampány során Erdoğan azt mondta, hogy ez lesz számára az utolsó, mivel 2028-ban lejár az elnöki mandátuma. Kritikusai azonban úgy vélték, hogy a győzelem arra ösztönözte volna, hogy felülvizsgálja az alkotmányt újra indulásának érdekében. Egy ilyen drámai vereség után ez azonban nagyon valószínűtlennek tűnik.

Berk Esen politológus szerint az ellenzéki CHP „Erdoğan pályafutásának legnagyobb választási vereségét” hozta, és 1977 óta a legjobb eredményét érte el. Szakértők szerint az AKP veresége mögött a rosszul választott jelöltek, a gazdasági problémák és Erdoğan csökkenő támogatottsága áll.

A CHP előretörése jelentős változásokat hozhat a török politikai életben, különösen, ha fenntartják népszerűségüket a 2028-as elnökválasztásig.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon