Blog

Gendersemleges kifejezések használatát fontolgatja az anglikán egyház

Nemrégiben terjedt el az a hír az interneten, hogy az anglikán egyház fontolóra veszi a többi között azt, hogy Istenre nem férfiként (he), hanem más, „semleges” kifejezésekkel hivatkoznának (they). A javaslat számos támogatót nyert rövid időn belül az anglikán egyházban, ugyanakkor sokan szólaltak…

Nemrégiben terjedt el az a hír az interneten, hogy az anglikán egyház fontolóra veszi a többi között azt, hogy Istenre nem férfiként (he), hanem más, „semleges” kifejezésekkel hivatkoznának (they). A javaslat számos támogatót nyert rövid időn belül az anglikán egyházban, ugyanakkor sokan szólaltak fel ellene is, hiszen ezáltal az egyház a legfőbb doktrínáját dobná el magától.

Papok sokasága állt ki az új kezdeményezés mellett, amely a gendersemleges kifejezések, névmások használatát szorgalmazza az anglikán egyház terminológiájában. Ez alatt értendő többek között az is, hogy Istenre már nem a „he” névmással hivatkoznának, hanem a semlegesebb, „they”-t alkalmaznák. Sőt, az Úr imádságában a Mi Atyánk helyett elképzelhető, hogy Mi Atyánk és Anyánk hangozna el, amelyet már a szinódus is elfogadna  – természetesen a gendersemlegesség fényében.

Az anglikán egyház körében a javaslat annyira populáris lett, hogy tavasszal várhatóan egy külön bizottság alakul, amely ezt az ügyet veszi górcső alá. Ezt támasztja alá Dr. Michael Ipgrave főtiszteletes nyilatkozata is, aki szerint „az egyház már évek óta kutatja az Istennel kapcsolatos genderterminológia használatát.”

A lehetséges változásokkal szemben ugyanakkor sokan felemelték a hangjukat. Miranda Threlfall-Holmes – aki egyébként támogatja a nemsemleges kifejezések használatát – úgy véli, az ilyen mértékű változtatások „dominószerűen hatnának minden eddigi vitára, amely a nemet, a szexualitást és a nőket is magába foglalta.” Ian Paul főtisztelendő még a hír felröppenésekor hangoztatta:

az Istennel kapcsolatos terminológia nem felcserélhető. A Biblia Istenhez elsősorban hímnemű ábrázolást társít, így az, hogy például Atyánk megszólítása helyett „Anyánkként”, vagy „Szülőként” hivatkozzunk, semmiképp sem állja meg a helyét.

Frank Haviland The European Conservative-ben megjelent véleménycikke szerint a változtatás – ha ténylegesen végbemegy – túllépne egy bizonyos határt, még úgy is, hogy az anglikán egyház régóta rálépett a progresszivitás útjára. Erre bizonyítékként szolgál például az is, hogy idéntől kezdve az egynemű párok is áldásban részesülhetnek, nembinárisok is lehetnek papok, vagy éppen az is, hogy a népszerű God Rest Ye Merry Gentlemen karácsonyi ének átalakított genderkorrekt változata sem kirekesztő már egyetlen nőnek és LMBTQ személynek sem.

Az utóbbi harminc évben az aktívan templomba járó hívők száma megfeleződött Angliában. Manapság nemcsak ott, hanem Walesben is rohamosan csökken a maguknak kereszténynek vallók száma:

míg 2001-ben a lakosság hozzávetőlegesen 72%-a tartotta magát kereszténynek, 20 év távlatában ez a szám 46%-ra csökkent. Tíz év alatt csaknem 2 000 templom zárt be, további 368 pedig komoly fenyegetettségnek van kitéve ebből a szempontból.

Az anglikán egyház a kedélyek csillapítása érdekében azt közölte, hogy egyelőre nem tervezi sem a jelenlegi terminológia használatának eltörlését, ilyen mértékű változtatások pedig új jogszabályok nélkül végbe sem mehetnének. Egyházi elöljárók mégis kérték a gendersemleges kifejezések használatának lehetőségét.

Haviland szerint az „inkluzív” egyházak csupán ajtóval és ablakkal rendelkező épületek, amelyek rég maguk mögött hagyták eredeti rendeltetésüket. A szerző úgy véli, ha az anglikán egyház fenn szeretne maradni és továbbra is működni, az utolsó dolog, amit meg kellene tennie, az a gendersemleges névmások használata lenne.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon