Blog

Ha találkozik Kim és Trump

Donald Trump beharangozott találkozója Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral megdöbbentő diplomáciai rögtönzés – írja a National Review szerkesztőségi cikkében.

Donald Trump beharangozott találkozója Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral megdöbbentő diplomáciai rögtönzés – írja a National Review szerkesztőségi cikkében.

Az észak-koreai vezetés régóta vár arra, hogy csúcstalálkozókon egyeztethessenek az Egyesült Államok elnökével annak érdekében, hogy országuk a legmagasabb szinten nyerjen nemzetközi legitimációt. A szerzők szerint számos olyan tett fűződik az észak-koreai rezsimhez, ami alapján a diktátor nem érdemelte volna meg az effajta diplomáciai elismerést: megölette az Észak-Koreába utazó Otto Warmbier amerikai állampolgárt, megfenyegette Guam szigetét és számos rakétatesztet kezdeményezett – kettőt közülük az USA-szövetséges Japán területe fölött.

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy találkozót az északi vezetés dél-koreai közvetítés által kezdeményezte, mégpedig azzal a „ködös” megfogalmazással, hogy hajlandó az atommentesítésről tárgyalni. Észak-Korea feltehetően érzi a nyugati szankciók szorítását. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a találkozó része a rezsim stratégiájának. Az északi törekvések idáig arra irányultak, hogy egyszerre csökkentsék a nemzetközi szankciók okozta károkat és zavartalanul folytathassák nukleáris fegyverarzenáljuk fejlesztését.

Lehetséges, hogy az északiak azt gondolják: Trumppal egyszerűbb lesz tárgyalni, mivel az elnököt nem készítik fel alaposan a különféle egyeztetésekre. Az elmúlt időszak bevándorlási és fegyvertartási vitái pedig egy olyan elnököt mutatnak, aki azt mondja a szemben álló félnek, amit az hallani akar, még akkor is, ha az ellentétes a politikájával. Feltételezhető, hogy Trumpot emiatt mind a dél-koreaiak, mind az amerikai külügyminisztérium békülékeny hangnemre inthetik – jegyzik meg a szerzők.

Ha erre a tárgyalásra valóban sor kerül – annak ellenére, hogy még mindig nagy az esély az elhalasztására –, az Egyesült Államoknak óvatosnak kell lennie. Az amerikai kormánynak minden lehetséges opciót kilátásba kell helyeznie. Olyan témákkal kell foglalkoznia, amelyek meglepetésként érhetik az északi rezsimet, illetve, ha a tárgyalások zátonyra futnak, új büntetőintézkedéseket kell kezdeményeznie. Mindezt úgy, hogy ne veszítse el a Dél-Koreával fenntartott stratégiai partnerséget, amit a Kim-rezsim egyébként régóta próbál elérni.

A szerzők szerint csekély az esély arra, hogy Észak-Korea feladná nukleáris fegyvereit. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Trump tárgyalásokba kezd, azok eredménytelenül zárulnak, és újabb, erősebb nyomás alá helyeznék a kommunista diktatúrát. Figyelemreméltó, hogy az amerikai kormány továbbra is fenntartja a legmagasabb szintű diplomáciai nyomást az északi rezsimmel szemben, de még ennél is hasznosabb lenne, ha kihátrálna a tárgyalásokból. Észak-Koreát nem szabad alábecsülni. „Évtizedek óta úgy játszák ezt a játékot, mintha a létezésük függne tőle, mivel történetesen így is van” – zárják állásfoglalásukat a szerzők.

Szemlézte: Istrate Dominik