Blog

Halálos vihar és áradás Ausztráliában

Természeti csapások sora érte az utóbbi időben Ausztráliát − ezúttal Új-Dél-Wales és Tasmania tartományait sújtják rendkívüli károkat okozó viharok és áradások. A helyzet olyannyira súlyos, hogy a közelgő választásokra kampányoló Malcolm Turnbull miniszterelnök is…

ausztralia1.jpg

Természeti csapások sora érte az utóbbi időben Ausztráliát − ezúttal Új-Dél-Wales és Tasmania tartományait sújtják rendkívüli károkat okozó viharok és áradások. A helyzet olyannyira súlyos, hogy a közelgő választásokra kampányoló Malcolm Turnbull miniszterelnök is felfüggesztette kampányát. A liberális-konzervatív kormányfő most a katasztrófák által sújtott térségeket látogatja és a klímaváltozás által okozott kockázatokra figyelmeztet. Egy új kutatás évi hatmilliárd dollárra teszi azt az adóbevétel-kiesést, amelyet a multinacionális cégek adóelkerülése okoz a szigetország számára. Új-Zélandon a kormányzat nagy katonai beruházások és modernizáció mellett kötelezte el magát. Hírszemlénk Ausztráliából és Új-Zélandról.

Vasárnap extrém erejű felhőszakadás és viharok csaptak le Ausztrália keleti partjaira, amelynek következtében áradások alakultak ki, 26 ezer háztartás maradt áram nélkül és emberek százait kellett evakuálni.A leginkább Tasmania és Új-Dél-Wales tartományait érintő természeti események halálos áldozatokat és követeltek − a canberrai rendőrség jelentése szerint hétfőig három biztos áldozatról tudnak.

A természeti katasztrófa kapcsán a liberális-konzervatív koalíciós kormány miniszterelnöke, Malcolm Turnball felfüggesztette országos kampányát és az érintett területekre utazott. A kampány felfüggesztését, illetve az elárasztott területek miniszterelnökkel közös látogatását Bill Shorten, a Munkáspárt és az ellenzék vezetője is felajánlotta. Turnbull csütörtökön Tasmaniában arról beszélt, hogy a klímaváltozás Ausztráliára gyakorolt hatásai miatt a jövőben még erősebb viharokra is fel kell készülni. Shorten ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi helyzetben nem helyénvaló a nagyobb összefüggések elemzése.

A nemzetközi cégek adóelkerülésével foglalkozó jelentést adott ki az Oxfam nevű szakpolitikai kutatóintézet. Az anyag szerint a multinacionális vállalatok 2014-ben mintegy 6 milliárd amerikai dollárnyi kormányzati jövedelmet vettek az ausztrál kormánytól adóoptimalizációs tevékenységeikkel. A kutatás szerint az ausztrál cégek globális adóparadicsomokba fektetett vagyona évről évre nő és 2014-re a 79 milliárd amerikai dollárt is elérte. Az Oxfam arra is figyelmeztet, hogy a politikusok kemény retorikája ellenére mindeddig nem történt elegendő szakpolitikai változás az adóelkerülés visszaszorítása érdekében.

Az új-zélandi kormány szándéknyilatkozatot adott ki egy tizenöt éves katonai modernizációs program megvalósítására. A fejlesztések során külön hangsúlyt helyeznek arra, hogy az importált felszereléseken és technológiák mellett, illetve azokat támogatandó és kiegészítendő a hely ipari szereplők felé is megrendeléseket adjanak. A 154 milliárd amerikai dolláros projekt hatalmas lehetőség a helyi védelmi ipar megerősítésére − nyilatkozta az Új-Zélandi Védelmiipari Szövetség vezetője.

A hét másik fontos új-zélandi híre: Gerry Brownlee védelmi miniszter felszólította Kínát arra, hogy magyarázza meg a Dél-Kínai-tengeren történő szigetépítési programját és az ahhoz kapcsolódó törekvéseket. Kína az említett tenger vizeinek nyolcvan százalékát saját fennhatóságának tekinti, katonaságát állomásoztatja rajta és az elmúlt években számos mesterséges szigetet épített fel. Az új-zélandi miniszter szerint ez bizonyos nemzetek számára ijesztő fejlemény. Brownlee szerint az ügy különlegességét nem a területekkel való rendelkezés igénye, hanem a mesterséges szigetek építésével történő terület- és gazdaságépítés jelenti.

Szemlézte: Zulik Ákos