09/03/2020

Blog

Hatalmas nyomás alatt a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau

Őslakos törzsek foglalták el Kanada vasútvonalait, ezzel levágva az ország egy részét a gazdaság ütőeréről. Justin Trudeau miniszterelnök szerint a blokádoknak sürgősen véget kell vetni az ország lakosságának érdekében.

indian_kanada.jpg

Őslakos törzsek foglalták el Kanada vasútvonalait, ezzel levágva az ország egy részét a gazdaság ütőeréről. Justin Trudeau miniszterelnök szerint a blokádoknak sürgősen véget kell vetni az ország lakosságának érdekében.

A tiltakozók a wet’suwt’en törzzsel az élen a kanadai óriásberuházás, a Coastal GasLink ellen kívánják kifejezni nemtetszésüket. A 2012 óta tartó munkálatok már közel 1500 milliárd forintnyi összeget igényeltek, és most, hogy elérték a wet’suwt’en törzs területeit, kirobbant a vita a területek feletti uralomról. A Coastal GasLink projekt munkatársai állítólagosan előzetesen megállapodtak a törzsekkel, ezt azonban utóbbiak tagadják. Kanadában, ahogyan az USA-ban is, a bennszülött népességnek történeti jogon jár bizonyos mértékű hatalom az ősi területeik egy része felett, ám az eseményeken felbuzdulva most a wet’suwt’en törzs vezetői legitim területeik kibővítését követelik.

A BBC az alábbi öt pontban elemzi a kialakult helyzetet:

1) Rossz hír Trudeau-nak. A jelenlegi miniszterelnök által vezetett liberális párt sokat veszíthet a projekt bukásával, ami kormányprogramjuk egyik támpilléreként hivatott szolgálni. Természetesen az ellenzék azonnal lecsapott az alkalomra és „gyengének” nevezték a miniszterelnököt a szituációban mutatott magatartásáért.

2) A blokádok jelentősen veszélyeztetik a leválasztott országrészek gazdaságát. Megközelítőleg 1500 vasúti alkalmazott veszítette el ideiglenesen munkáját, és a vezető iparágak is megszenvedik a tüntetéseket. A vasút hiányában a környező vidékek mezőgazdasága kifogyóban van a létfontosságú ellátmányokból.

3) A nagyvállalatok nem mernek új befektetéseket eszközölni. Habár Kanada tradicionálisan alacsony kockázatú országnak tekinthető, a jelenlegi bizonytalan helyzet elriasztja a külföldi tőkét.

4) A kanadai „Nyugat” és „Kelet” közötti ellentét fokozódhat. A lezárt területek az ország fejletlenebb, de természeti erőforrásokban gazdagabb keleti területeit érintik leginkább, ami a jövőben hatalmas társadalmi-gazdasági következménnyel járhat. A válság politikai hatása máris lecsapódott a Trudeau-kormányon, amint Alberta és Saskatchewan tartományok kifejezték eltávolodásukat a kormánypárttól.

5) Végül pedig a tüntetések ismét kiélezték az őslakosok jogi helyzetének kérdését. Trudeau előző kampányprogramjának egyik fő üzenete a bennszülött törzsek helyzetének rendezése volt, mely ígéretet az aktuális körülmények egyértelműen megingatnak. A sok évszázados problémák nagy része még mindig meghatározza a kanadai társadalmat, nem csökkentve az őslakos és a posztgyarmati lakosság között tátongó társadalmi szakadékot.

A kanadai társadalom esete nem egyedülálló a világban. „A különbség, hogy nekünk itt Kanadában számos jó lehetőségünk van, amik új, ígéretes utakat nyithatnak számunkra a jövőben” – mondta Karen Joseph, a Reconciliation Canada vezérigazgatója.

 

Szemlézte: Sajti Konor